BRAVO, ŠKOLARCI: Baštalište dobilo nove članove, učenike osnovne škole

Foto: Baštalište

Nemojte se začuditi ako se uskoro iz Baštališta čuje tarabuka i pesma – njihovi novi članovi su učenici OŠ “Branko Pešić” iz Zemuna koje predvodi nastavnica Suzana Aleksić. Mlade kolege su veoma muzikalne i mnogo vole da pevaju, a to će im svakako pomoći dok čupaju korov sa samo svoje parcele u Baštalištu.

OŠ “Branko Pešić” je specifična po tome da su njeni učenici deca starosti od 10 do 16 godina, a više od 80 odsto učenika su romske nacionalnosti. Dugogodišnja nastavnica ove škole, Suzana, smatra da osim osnovnog obrazovanja, ova deca moraju da dobiju i veštine koje će moći praktično da primene.

Kako lično duboko veruje u ekologiju i prirodu, Suzana je okupila grupu đaka koji će od danas pa do kraja sezone u Baštalištu učiti da gaje organsko povrće uz podršku članova Baštališta i kolektiva OŠ “Branko Pešić”.

– Mi smo presrećni što ćemo sticati životno znanje van učionice jer je naš duh slobodan, bez stega. Srećni smo i zbog kreativnog i produktivnog druženja sa divnim, iskrenim ljudima –  rekla je Suzana.

Foto: Baštalište

U ime svih članova Baštališta, dobrodošlicu timu OŠ “Branko Pešić” poželeli su Dragan, Kaja, Miki i Katarina.

– Drago nam je što smo pružili ruku jednoj marginalizovanoj zajednici. Ako opismeniš nekoga ko je bio bez prilike i izgleda, dao si mu pola zanata u ruke, a ako ga naučiš da proizvodi hranu za sebe i svoje bližnje, na ekološkim principima i uz poštovanje načela organske proizvodnje, time si ga osposobio za ceo život. Još nam je draže što ćemo romsku decu odvući sa ulice, te će prirodni višak energije, umesto u tuču i destrukciju, uložiti u uređivanje svoje parcele i Baštališta i proizvodnju povrća – poručio je Dragan, jedan od momaka iz Baštališta.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti