Bosutske šume – kako upravljati prirodnim resursima

Foto: pzzp.rs

U okviru realizacije projekta „Predstavlјanje ekosistemskih usluga sa valorizacijom na području Bosutskih šuma – integracija biodiverziteta i ekosistemskih usluga u korišćenje i upravlјanje prirodnim resursima“ (Case Study: Advocating ESAV in Bosut Forests Area – integrating biodiversity and ecosystem services in natural resource uses and management), održan je 2. okrugli sto za zainteresovane strane Bosutskih šuma. Okrugli sto je održan u prostorijama MZ Morović, dana 1. marta 2018. godine u saradnji sa Opštinskom upravom Šid, Udruženjem žena „Morovićanke“, Ekološkim društvom „Bosut“ i MZ Morović.

Projekat se realizuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ, u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – projekat biodiverzitet (ORF BD), Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Studijom slučaja za Bosutske šume obrađuju se četiri osnovne „dobrobiti od prirode“, odnosno „ekosistemske usluge“, koje predmetno područje pruža, a od kojih zavisi bezbednost od poplava, trajnost prihoda u ekonomski najznačajnijim delatnostima, očuvanje prirode i dobrobit lokalnog stanovništva. U okviru navedene aktivnosti, održana su dva okrugla stola na kojima su učestvovali klјučni sektori i korisnici navedenog područja iz oblasti šumarstva, vodoprivrede, tradicionalnog stočarstva, zaštite prirode, lokalne zajednice, sa cilјem prepoznavanju potreba korisnika i uvođenja integralnog upravlјanja na području Bosutskih šuma.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti