Bostonski doktori-baštovani: Na krovu bolnice uzgajaju se patlidžan, paprike i pčele (VIDEO)

Foto: Health Care Without Harm (infografik)

Međunarodna nevladina organizacija Zdravstvena nega bez štete (Health Care Without Harm) prisutna je širom naše planete s misijom da se zdravstvo, kroz mobizlizaciju etičkih, ekonomskih i političkih resursa, transformiše u pravcu smanjenja ekološkog otiska kako bi postalo primer za održivi razvoj i zaštitu životne sredine koji bi sledio ostatak zajednice.

U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi organizacija je pokrenula inicijativu Zdrava hrana u zdravstvenoj nezi (Healthy Food in Heath Care). Uspesi programa ilustrovani su na infografiku pored, a posebno im je doprineo Bostonski medicinski centar (BMC).

Foto: BMC (Facebook)

Na krovu bolnice u Bostonu nikla je bašta površine 650 kvadratnih metara. Doktori i pacijenti su na taj način postali, uslovno rečeno, vlasnici najveće krovne farme u ovom američkom gradu.

Korene na BMC pustili su kelj, paradajz, patlidžan, šargarepe, krastavci, paprike i druge biljke, a odomaćile su se i dve košnice pčela koje su ukrasile deca smeštena na pedijatriji. Košnice možete da pogledate na sledećem linku: https://www.instagram.com/p/BVzrjXZlVpy/?taken-by=bostonmedicalcenter.

Svakog godišnjeg doba, tim bostonskog zdravstvenog centra očekuje da ubere oko 2 hiljade i 200 kilograma povrća.

Prednosti bašte na krovu, za društvo i prirodu, su mnogostruke.

U svežem povrću i medu priliku da uživaju imaće svi korisnici i pružaoci usluga u BMC, a bolnica je pronašla i druge namene za svoju baštu. U javnu kuhinju mogu da navrate svi znatiželjni ljudi koji žele da nauče da kuvaju zdrave obroke od sezonskih namirnica, a ostava hrane na raspolaganju je i svim pacijentima niskih primanja. U nju najčešće svraćaju oni koji imaju rak, sidu, dijabetes, alergije  na hranu, bolesti creva ili su gojazni, a vodi se računa da namirnice koje dobijaju budu prilagođene njihovim zdravstvenim potrebama.

Foto: BMC (Facebook)

Sa farmom na tek nekoliko koraka od kuhinje, ova bostonska bolnica je snizila nivo ugljen-dioksida koji bi u atmosferu oslobodila vozila za dopremanje hrane. Pored toga, zelene površine pomažu energetskoj efikasnosti objekta i upravljanju kišnicom tokom obilnih padavina.

Krov prekriven biljkama, dakle, ide u prilog i ljudima i njihovom prirodnom okruženju.

Ipak, napori bostonskih bolničara za „ozelenjavanje“ životne sredine ne staju ovde.

Svojom baštom, kogeneracijskim postrojenjem i ugovorom o kupovini solarne energije, BMC je demonstrirao želju da bude „najekološkija“ zdravstvena ustanova u Bostonu, te je, u aprilu, drugu godinu zaredom dobio nagradu za izvrsne doprinose planeti kroz poboljšavanje njenog „zelenog“ zdravlja. Uvršten je i na listu 50 „najzelenijih“ bolnica u Americi.

Sledeći cilj ovih bostonskih bolničara? Da njihov objekat postane prvi te vrste sa nultim emisijama u Novoj Engleskoj.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti