Borba protiv hidrocentrala na Korani

Rastoke_(1),_Slunj,_CroatiaGrad Slunj, nekoliko opština i ekološko udruženje „Eko-pan“ iz Karlovca opet će tražiti izmene i dopune prostornog plana Karlovačke županije, ako bude plan u Županijskoj skupštini izglasan zajedno s dve lokacije za moguću gradnju hidrocentrala na Korani, najavilo je udruženje za zaštitu okoline “Eko-pan”. To se udruženje oglasila saopštenjenjem. Dok se Županijski zavod za prostorno uređenje na konferenciji za novinare prošle nedelje, obratio i sumirao javnu raspravu o predlogu prostornog plana Karlovačke županije. Predlog bi u aprilu trebalo da se nađe pred županijskim poslanicima. Autori predloga prostornoga plana rekli su da se udovoljilo zahtevima, pa neće biti moguće graditi nove hidrocentrale, osim pet započetih i još dve na Korani, Barilović i Lučica, čija gradnja je predviđena ranijim dokumentima.

“Udruženje “Eko-pan” će se boriti da se i te dve lokacije promene. Pošto nije započeta gradnja, a HEP ima stav da im one nisu potrebne, nema razloga da taj prostor ostane rezervisan za gradnju hidrocentrala”, ističe se u saopštenju koje je potpisao voditelj “Eko-panovog” programa “Pravo okoliša” gospodin Denis Francišković. On navodi da u „Nacrtu strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske“, koji je prošlog leta sastavio “Hrvatski zavod za prostorni razvoj Ministarstva graditeljstva”, piše kako se “prihvata” predlog Grada Slunja. Da se briše da je to “lokacija za prioritetni smještaj novih energetskih građevina”. Taj dokument međutim nije uspeo da dođe na dnevni red u prošlom sazivu Sabora i još nije izglasan.

Kad bi Sabor usvojio tu novu strategiju, Karlovačka županija se ne bi više mogla pozivati na stare dokumente i prestala bi opasnost da će neko zatražiti i pribaviti dozvole za gradnju te dve hidrocentrale na Korani, objasnio je za Hinu gospodin Francišković. On kao pogrešnu tezu odbacuje da je gradnja hidrocentrale u Lučici važna i zbog obrane od poplave nizvodno od Karlovca. Činjenicu da su pri izradi novih dokumenata i „Hrvatske vode“ prihvatile zahtev Grada Slunja da se iz planova gradnje hidroelektrana izbaci Lučica, gospodin Francišković tumači kao njihovu potvrdu da ta akumulacija odnosno brana nije važna za zaštitu od poplava.

Izvor: www.nacional.hr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti