Blokovi B1 i B2 u Kostolcu dobili postrojenja za odsumporavanje

Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u saradnji sa Kinom završen projekat izgradnje postrojenja za oslobađanje od sumpora dimnih gasova u blokovima B1 i B2 u Termoelektrani „Kostolac B“.

Brnabić je nakon posete ovom energetskom objektu, zajedno sa predsednikom Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džangom Deđiangom, istakla da je u toku probni rad i da uskoro očekuje i dobijanje upotrebne dozvole. Ona je podsetila na to da će ista kineska kompanija CMEC graditi i novi blok B3 od 350 megavata, što će biti značajno za povećanje kapaciteta srpskog energetskog sektora.

U poseti Kostolcu boravili su i predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar privrede Goran Knežević i v.d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“ Milorad Grčić.

Kineska kompanija CMEC je sprovela projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova blokova B1 i B2 Termoelektrane „Kostolac“, u cilju smanjenja emisija štetnih gasova na zakonom propisane vrednosti, što će znatno doprineti zaštiti životne sredine. Ugovorom koji su EPS i nekadašnje PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ potpisali 8. decembra 2010. godine sa ovom kineskom kompanijom, a koji je stupio na snagu 26. decembra 2012. godine, definisana je prva faza projekta TE „Kostolac B“. Vrednost projekta izgradnje sistema za odsumporavanje iznosi 130,5 miliona dolara, dok su radovi na izgradnji sistema odsumporavanja za blokove B1 i B2 zvanično počeli 1. maja 2014. godine.

EPS i kineska kompanija CMEC počeli su u januaru montažu savremenog BTO sistema, rotornog bagera, na površinskom kopu Drmno u Kostolcu, čime je počela druga faza modernizacije Termolektrane „Kostolac“, a ukupna vrednost projekta iznosi 715,6 miliona dolara. Montaža rotornog bagera je deo projekta izgradnje trećeg bloka u TE „Kostolac B“ od 350 megavata, koji će biti prvo veliko energetsko postrojenje koje će Srbija dobiti nakon tri decenije. Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti