Bliži se izgradnja najveće solarne elektrane na Balkanu

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

Delegacija Elektrprivrede Republike Srpske (ERS), na čelu sa generalnim direktorom Lukom Petrovićem, boravi u dvodnevnoj poseti Mađarskoj gde se sastala sa predstavnicima kompanije „Lugos Renewables“ sa kojima je razgovarala o uslovima za izgradnju i finansiranje solarne elektrane Trebinje 1, navodi se u saopšenju ERS-a.

Izgradnja solarne elektrane Trebinje 1 snage 73 megavata planirana je na Zubačkom platou nadomak Trebinja, a investicija je vredna preko 50 miliona evra. Kada se izgradi, Trebinje 1 predstavljaće najveći solarni park na Balkanu, saopšteno je iz ERS-a.

Kako se dalje navodi, Elektroprivreda Republike Srpske teži što većem razvoju “čiste” energije iz obnovljivih izvora, jer će se u narednim godinama morati suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen-dioksida, što će podići cene električne energije.

„Lugos Renewables“ je renomirana kompanija sa velikim iskustvom i izgradnji objekata iz  obnovljivih izvora energije, prvenstveno solarnih parkova.

U delegaciji su i izvršni direktori za pravne poslove i investicije i razvoj, Borislav Grubač i Jovica Vlatković, kao i direktor Solarne elektrane Trebinje 1, Milutin Mastilović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti