Bliža saradnja dvaju odbora za zaštitu životne sredine

Dr Branislav Blažić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine održao je sastanak sa predstavnicima Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodina, na kojem je dogovorena buduća bliža saradnja dvaju odbora i zajedničko delovanje državne uprave i lokalne samouprave, kako bi se podigla svest civilnog društva o zaštiti životne sredine.

Dr Blažić je istakao otvorenost Odbora za zaštitu životne sredine za saradnju sa organizacijama civilnog društva koja se odvija kroz mehanizam „Zelena stolica“, koji podrazumeva učešće predstavnika civilnog društva na svim sednicama Odbora i javnim slušanjima koje Odbor organizuje.

Takođe, predsednik Odbora istakao je da je Odbor, putem javnih slušanja održanih krajem prošle godine pokušao, zajedno sa širokim krugom učesnika, da definiše probleme u oblasti zaštite životne sredine, posebno u oblasti upravljanja otpadom i upravljanja vodama u Republici Srbiji. Ideja je da se, nakon što su definisani problemi, pristupi prikupljanju konkretnih predloga za njihovo rešavanje na javnim slušanjima koje Odbor planira da održi u ovoj godini. Na taj način bi se prikupio materijal koji bi pomogao prilikom izrade novih zakona u ovoj oblasti, kako bi se unapredio sistem zaštite životne sredine i koji bi doveo do boljeg pozicioniranja Republike Srbije kada je u pitanju otvaranje Poglavlja 27.

Predsednica Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodina Branislava Jeftić i zamenik predsednice Ljubodrag Miščević, uputili su poziv za održavanje zajedničke sednice u Novom Sadu, na kojoj bi se razmenila iskustva u radu dvaju odbora i uspostavilo zajedničko delovanje kojim bi se pospešila zaštita životne sredine.

Prisutni su se složili da bi zajedničko delovanje kroz projekte na lokalnom nivou i dogovaranje jedinstvene strategije, dovelo do podizanja svesti civilnog društva i bolje zaštite okruženja, a saglasni su i da veliki nedostatak u unapređenju zaštite životne sredine leži u nepostojanju posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine koje bi se bavilo ovim pitanjem.

Izvor: parlament.gov.rs

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti