Biosigurnosne mere u područjima kojima gazduje JP „Vojvodinašume”

JP „Vojvodinašume” u područjima u kojima gazduje uspostavilo je biosigurnosne mere, aktivne pretrage terena, ograničavanje neovlašćenog kretanja lica i vozila, sprovođenje aktivne preventivne dezinfekcije putem dezinfekcionih barijera za lica i vozila pri ulasku u lovišta.

Foto: JP Vojvodinašume

Poseban akcenat stavljen je na obaveštavanje zaposlenih o neophodnosti prijavljivanja i pronalaženje uginulih divljih svinja, i obaveštavanje lovaca-turista koji dolaze u  zaštićena područja i lovišta, kao i o merama prevencije pojavljivanja afričke kuge svinja.

Takođe, JP „Vojvodinašume” sprovode mere preventivnog nadzora populacija divljih svinja sa kojom gazduje, vrši se redovno uzorkovanje i slanje uzoraka u nadležne veterinarske institute odstreljenih i pronađenih uginulih divljih svinja, sa ciljem ispitivanja prisustva virusa afričke kuge svinja po Programu i načinu vršenja monitoringa u 2018. i 2019. godini.

JP „Vojvodinašume” aktivno daje doprinos sprovođenju i kreiranju mera prevencije i kroz učešće zaposlenih u radu Regionalnih centara za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrole zarazne bolesti afričke kuge svinja i Stručne grupe za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti afričke kuge svinja formiranih od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti