Biomasom ka dekarbonizaciji cementne industrije

 

Foto: Udruženja UNEKOOP Paraćin

U organizaciji Udruženja UNEKOOP uz učešće predstavnika civilnog, javnog, akademskog i privrednog sektora, u Paraćinu je 6. novembra održan okrugli sto na temu „Biomasom ka dekarbonizaciji cementne industrije“.

Ispred organizatora, skup je otvorio Vladimir Janković, predstavnik Udruženja UNEKOOP koji je istakao da je izabrana tema „Korišćenje biomase u cementnoj industriji“, iz razloga jer je cementna industrija jedan od najvećih emitera ugljen-dioksida.

Ideja je da se poveća korišćenje biomase kao energentna u cementnoj industriji, i smanji emisija ugljen- dioksida, a s druge strane da se podstakne lokalno stanovništvo da bude snebdevač i da se na taj način ekonomski osnaži.

Jedna od tema bila je i upotreba biomase u građevinskoj industriji opet sa namerom da se smanji ukupna emisija ugljen-dioksida u građevinarstvu, jer kako se čulo na skupu, upravo 36 odsto ukupnih emisija otpada na građevinarstvo.

Inače, građevinarstvo i cementna industrija su na trećem mestu po količine emisije ugljen dioksida u atmosferu, što značajno utiče na klimatske promene.

Pored eksperta na projektu Evropske unije „Strategija klimatskih promena sa akcionim planom“ Mateja Gasperiča, profesora Mašinskog fakulteta iz Beograda prof dr Aleksandra Jovovića sa temom „Upotreba biomase u cementnoj industriji- stanje i perspektive, Ivane Šekler sa Fakulteta za primenjenu ekologiju „FUTURA“ sa temom „Niskokarbonski beton na bazi biomase“, o stanju i razvoju biomase u Srbiji govorila je Danijela Božanić, ekspert za oblast klimatskih promena koja je tom priliom istakla da postoje sve veći zahtevi i izazovi po pitanju smanjenja emisije ugljen- dioksida.

Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Info-energetski Paraćin“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti