Biološki i organski zdrava hrana za sve

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan 12. septembra sastao se sa pomoćnikom generalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i regionalnim predstavnikom te organizacije za Evropu i Centralnu Aziju Vladimirom Rahmanjinom. U prijateljskom razgovoru predstavljeni su globalna vizija i planirani ciljevi ove međunarodne organizacije u bliskoj vezi sa pitanjima zaštite životne sredine, s posebnim osvrtom na razvijanje saradnje u regionu i Srbiji.

Ministar Goran Trivan konstatovao je visoku zainteresovanost za bolje razumevanje i jačanje saradnje sa ovom značajnom međunarodnom organizacijom, koja se do sada odvijala u okviru borbe protiv klimatskih promena i u vezi održivog upravljanja prirodnim resursima.

On je naglasio da je poljoprivreda oblast u vrhu onih koje najviše zagađuju životnu sredinu, zbog čega predstavlja ujedno širok prostor za zajedničko delovanje i saradnju, u cilju viših standarda životne sredine. Ministar je izrazio punu podršku aktivnostima i projektima FAO koji doprinose stvaranju zdravijeg okruženja i borbi protiv klimatskih promena.

Trivan, koji je predstavnik Srbije za saradnju sa Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF), naglasio je da će i ubuduće nastaviti da podstiče saradnju sa FAO i pruža podršku projektima finansiranim od strane GEF-a, naročito u oblasti klimatskih promena, degradacije zemljišta u kontekstu implementacije Konvencije o borbi protiv dezertifikacije, pošumljavanja, i drugim.

Dovoljno hrane koja je biološki i organski zdrava za sve jedan je od osnovnih zadataka na globalnom planu, koji je neposredno povezan sa obezbeđenjem zdravije životne sredine, rekao je regionalni predstavnik FAO. On je ukazao da će u narednom periodu FAO aktivno raditi na jačanju saradnje u regionu.

Vladimir Rahmanjin pozvao je na aktivniju ulogu Srbije u radu ove međunarodne organizacije, veću uključenost srpskih naučnika, stručnjaka i akademika, i dostupnost naučnih dostignuća i znanja Srbije u globalnim okvirima.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti