Biljna vlakna iz prirode

Foto: Pixabay

Primena antibiotika značajno je unapredila medicinu 20. veka, a uz vakcinaciju to je doprinelo gotovo potpunom iskorenjivanju pojedinih bolesti. Ipak, njihova efikasnost i dostupnost doveli su do prekomerne upotrebe, što je lošim bakterijama omogućilo da razviju otpornost na antibiotike, dok su korisne bakerije uništavane.

Zato je veoma važno da saznamo što više o blagotvornim bakterijama, koje su od presudnog značaja za naše zdravlje, kao i o tome kako da ih zaštitimo od antibiotika, a da ih na prirodni način sačuvamo.

Crevna flora u ravnoteži

Znate li da su creva čoveka „stanište” milijardi živih bakterija, čija ukupna težina može čak iznositi od 1,3 do 2 kg?! Možda zvuči zastrašujuće, ali mnoge od njih su nam potrebne i korisne. Sve bakterije koje žive u našim crevima mogu se podeliti na „dobre” – korisne i „loše” – patogene.

Foto: Mark Zamora – Unsplash

Korisne čine 75 odsto imuniteta i pomažu da dobijemo važne hranljive materije i energiju iz hrane, pospešuju apsorpciju kalcijuma i sintezu vitamina B12, regulišu nivo šećera u krvi, hormona, neurotransmitera… Zato je važno da ih imamo što više.

Danas to nije lako postići, budući da namirnice obiluju aditivima i konzervansima. Nutricionisti kažu da ipak postoji rešenje: prirodna biljna vlakna – inulin, koja pomažu da crevnu floru dovedemo u ravnotežu i dobrim nadjačamo loše bakterije. Inulin se dobija iz korena biljke cikorije i predstavlja rezervne ugljene hidrate biljke. Spada u prebiotike – to znači da je hrana probioticima. Samo jedna kesica od 5 grama inulina umnožava broj korisnih bakterija za nekoliko stotina milijardi.

Čuvar celokupnog zdravlja

Inulin slovi za čuvara celokupnog čovekovog zdravlja, jer je dugačak spisak njegovih dobrobiti za organizam. Ovo su samo neke od njih:

ALERGIJE Veća koncentracija korisnih bakterija drastično smanjuje rizik od pojave alergija.

KANDIDA Ako u crevima imamo pregršt dobrih bakterija koje su uz to i dobro nahranjene inulinom, one su sposobne da se same izbore sa kandidom i spreče je da pređe u sistemsku bolest.

JAČANJE IMUNITETA Inulin u hrani podstiče stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem. Hraneći dobre bakterije, jačamo imunitet sistema za varenje, ali i celog organizma.

SPREČAVA OPSTIPACIJU Pomažući razvoj normalne crevne flore, inulin olakšava probavu. Prema mnogim studijama u dozama 5 do 10 grama dnevno stimuliše rast bifidobakterija i laktobacila.

POGODAN ZA DIJABETIČARE U probavnom traktu inulin se pretvara u inulin-propinat koji dovodi do pojačanog izlučivanja insulina iz pankreasa i doprinosi regulaciji šećera u krvi. Ujedno ne povećava nivo glukoze u krvi.

SMANJUJE RIZIK OD RAKA Niža pH vrednost u debelom crevu donosi i manji rizik od raka, jer se inhibiraju prokancerozni enzimi. Bakterije proizvode i butirat koji se povezuje sa samoubistvom kanceroznih ćelija i s povećanjem antioksidansa glutationa u crevima.

SPREČAVA OSTEOPOROZU Uz inulin se apsorbuje kalcijum i tako poboljšava sadržaj minerala u kostima i gustinu koštane mase.

PRAVILAN RAD DEBELOG CREVA Omogućava detoksikaciju u potpunosti i sprečava reasorpciju štetnih materija u krvotok.

SMANJUJE ANKSIOZNOST I DEPRESIJU Uz inulin se reguliše sinteza serotonina, koji se čak 80 odsto sintetiše u crevima. Ako dođe do poremećaja u mikroflori i radu debelog creva, i sinteza serotonina je u velikoj meri narušena.

SINTEZA VITAMINA B12 To je veoma važno za vegane, jer ako ne unose namirnice životinjskog porekla, a nemaju dobru mikrofloru, javlja se deficit vitamina B12. Ali, ako su dobre bakterije snabdevene inulinom, same sintetišu vitamin B12.

OBROK U KESICI

Primena inulina je jednostavna. Kesica od 5 grama rastvori se u napitku, a može se dodati i u sladoled i čorbe, soseve i drugo. Samo promešajte i dobili ste probiotski obrok na prirodan način.

Kontakt

Fornatura d.o.o.

office@fornatura. rs

www.fornatura.rs

Ovaj tekst je prvobitno objavljen u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA POLJOPRIVREDA mart – maj 2019.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti