Biće osnovan Stručni savet Nacionalnog parka

slikaVlada eko minpolj

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković predstavila je 2. oktobra 2015. godine u Skupštini Srbije Zakon o nacionalnim parkovima.

Kako je istakla, u Republici Srbiji ne postoji dovoljan procenat teritorije u statusu zaštićenog područja prirode, a trenutno iznosi 6,38 odsto. Dodala je da su zakonom zaštićena 474 područja od posebnog značaja za očuvanje i unapređenje prirode, kao i da postoji 5 nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 opštih i specijalnih rezervata prirode, 325 spomenika prirode botaničko-dendrološkog, geomorfološkog, geološkog i hidrološkog karaktera i 42 područja sa integralnim kulturno-istorijskim i prirodnim vrednostima.

Ona je dodala da Zakon o nacionalnim parkovima doprinosi kompetentnijem i uspešnijem prepoznavanju, identifikaciji, očuvanju i održivom korišćenju prirodnih resursa, jačanju društvenog konsenzusa, širenju svesti u vezi javnog interesa zaštite prirode i efikasnijeg obezbeđivanja interesa nosilaca ekološki odgovornog, tačnije održivog socio-ekonomskog razvoja u nacionalnim parkovima. Prema njenim rečima, biće osnovan Stručni savet Nacionalnog parka koji će imati zadatak da prati i analizira programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Gospođa Bogosavljević Bošković podsetila je da je na desetoj konferenciji zemalja potpisnica Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, koja je održana 2010. godine u Japanu, definisano da zemlje potpisnice procenat svojih zaštićenih područja podignu na 20 odsto do 2020. godine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti