BH-Gas o projektu gasifikacije Bijeljine

Kompanija BH-Gas reagovala je na informacije  da će grad Bijeljina od septembra 2017. godine biti snabdevan prirodnim gasom iz Srbije koji će građani Bijeljine dobijati pod povoljnim uslovima.

Portal Fokus.ba prenosi delove saopštenja. Najprije, da bi se grad Bijeljina snabdevao prirodnim gasom potrebno je izgraditi novi transportni gasovod od Bijeljine do Šepka kojim bi upravljala nova (četvrta) transportna kompanija u BiH. Novi transportni gasovod predstavlja odvojeni deo od postojećeg gasovodnog sistema u BiH i kao takav treba da bude izgrađen u koordinaciji s državom BiH i drugim korisnicima postojećeg gasovodnog sistema. Dosad nije bilo nikakve slične koordinacije – navodi se u saopšenju za javnost iz BH-Gasa.

Iz ove kompanije navode da u poređenju sa državama u okruženju, BiH ima daleko najkraći gasni transportni sistem, a najveći broj transportnih kompanija i to na samo jednom transportnom pravcu (jednoj gasovodnoj cijevi). Naglašavaju da su male transportne kompanije neodržive i to posebno s aspekta obaveznog razdvajanja delatnosti transporta i snabdevanja koje propagira Treći energetski paket Energetske zajednice jugoistočne Evrope i Evropske unije.

U medijskoj objavi, kako dodaju iz BH-Gasa, stoji da će građani Bijeljine biti snabdijevani prirodnim gasom iz Srbije sa cenom istom kao u Srbiji. Iz BH-Gasa pitaju da li to znači da će regulatorno telo iz Srbije određivati cene prirodnog gasa u BiH?

BH-Gas još jednom naglašava da predloženi tekst Energetskog zakona BiH iz oktobra 2016. godine koji obuhvata i regulaciju tržišta prirodnog gasa u BiH ne pruža navedenu mogućnost regulatornom telu na nivou države.

Takav zakon ostavlja mogućnost da entitetski regulatori daju saglasnosti za realizaciju projekata i nastajanju novih transportnih kompanija koji bez plana opterećuju postojeće tržište prirodnog gasa u BiH i na kraju ugrožavaju njegov opstanak. Krajnji korisnici na postojećem gasovodnom sistemu će biti ograničeni u korištenju prirodnog gasa posebno tokom zimskog perioda, a povećanje broja transportnih kompanija na postojećem pravcu snabdevanja će uzrokovati dodatno povećanje cene prirodnog gasa za krajnjeg korisnika – navodi se u saopšenju koje potpisuje direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

Izvor: fokus.ba

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti