Bez učešća civilnog društva i javnosti nema dobrih zakonskih rešenja

Društvo ne može napredovati i poboljšavati kvalitet života građana ukoliko se ne povežu državni i civilni sektor, ukoliko se ne stvori sinergija na zajedničkom zadatku, ukazao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na skupu koji je juče održan povodom javnih konsultacija o predlozima nacrta tri zakonska propisa iz oblasti zaštite životne sredine koji će uskoro krenuti u proceduru javne rasprave.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine, zajedno sa Misijom OEBS-a u Srbiji i Arhus centrom Novi Beograd, organizovalo je javnu konsultaciju o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i Nacrtu uredbe o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine.

„Nema dobrih zakonskih rešenja bez zvanične javne rasprave, bez učešća civilnog društva i najšire javnosti“, istakao je ministar Trivan ukazujući da je ovaj skup paradigma zajedničkog rada države i civilnog društva, koji moraju da razvijaju zajednički dijalog.

Ministar je objasnio da je cilj ovakvih konsultacija informisanja i motivisanja javnosti, kako bi se pravovremeno uključila u proces usvajanja zakonskih rešenja u ekologiji.

„Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznaje značaj i ulogu nevladinih organizacija kao društvene snage koja može da postiče unapređenje zaštite životne sredine novim idejama, ali i kao vid kontrole državnog mehanizma, i uticaja na donošenje odluka po pitanjima zaštite životne sredine.  Pozivam vas da nam se javljate, da razgovaramo o ovim i drugim značajnim temama iz oblasti zaštite životne sredine, ne samo ovih deset dana održavanja javnih konsultacija, nego i ostalih dana u godini. Ministarstvo je širom otvorilo vrata civilnom sektoru, i hoćemo da radimo zajedno, da bi omogućili našoj deci da imaju bolje uslove života nego što imamo mi“, rekao je Trivan.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio istakao je da ova međunarodna organizacija prepoznaje veliki značaj zaštite životne sredine kao osnove za bezbednost ljudi, zbog čega, u partnerstvu sa nacionalnim institucijama i nevladinim organizacijama, podržava reformske procese u ovoj oblasti.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

On je istakao značaj uključivanja civilnog sektora, naročito mladih, u proces odlučivanja o životnoj sredini i aktivnosti koje će doprineti boljem upravljanju i primeni principa Arhuske konvencije.

Novim zakonskim predlozima u vezi s izmenama i dopunama zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, izmenama i dopunama zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i uredbom o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine, ostvareno je transponovanje direktiva Evropske unije i usklađivanje sa drugim nacionalnim propisima kojima se reguliše ovaj oblast.

Današnjim skupom otvoren je proces od deset javnih konsultacija koje će se nastaviti u još nekoliko gradova širom Srbije, kojima će biti omogućena rana participacija najšire javnosti, u skladu sa principima Evropske unije i Arhuskom konvencijom.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti