Bespovratna sredstva Mađarske za osvetljenje Valjeva

Foto: Promo

Za izradu studije o implementaciji javnog osvetljenja na teritoriji grada Valjeva, kompanija Smart Energy Investment Kft obezbedila je bespovratna sredstva u iznosu 82.857 evra. Budžetska sredstva Mađarske, osim za ovaj projekat, usmerena su na razvoj Zapadnog Balkana, u cilju ostvarivanja rezultata u skladu sa Pariskim sporazumom o klimi.

Projekat, osim celokupne analize i merenja infrastrukture za javno osvetljenje obuhvata idejni projekat koji ima za cilj da predvidi najbolje i nejefikasnije rešenje za sistem javnog osvetljenja. Održan je sastanak, na kojem su osim gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, prisustvovali ambasador Mađarske Attila Pintér, počasni konzul Mađarske u Srbiji Nemanja Milutinović i direktor kompanije SEI Obrad Tadić. Na sastanku je zaključeno da je Grad spreman za navedeni projekat, kao i da će omogućiti svu pomoć i potrebnu dokumentaciju koja je neophodna kako bi se elaborat pripremio do kraja avgusta meseca, navodi se u saopštenju.

Tokom procesa rada realizovaće se analiza optimalnog rešenja za obnovu javnog osvetljenja sa pametnim LED svetiljkama i tehno – ekonomskim mogućnostima razvoja i korišćenja infrastrukture rasvete za budući Smart City projekat. Projektom će se dati rešenje za proširenje sistema javnog osvetljenja sa solarnim panelima, na mestima gde je potrebno osvetljenje, a gde nema mreže u blizini. Grad će imati mogućnost da delimično realizuje projekat zamene svetiljki u prvom koraku, dok će ostale elemente realizovati kada se budu stekli finansijski uslovi.

Na osnovu dosadašnjih procena, realizacijom projekta postoji mogućnost uštede na godišnjem nivou oko 3.700.000 kWh električne energije, odnosno oko 2.114,7 tona ugljen-dioksida godišnje. Ovo praktično znači da jedan hektar šume koja je dostigla zrelost, preradi oko 180t/CO2 godišnje i da je potrebno oko 12 hektara šume starije od 40 godina kako bi se dostigao isti nivo.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti