Beograd ulaže u zaštitu životne sredine i ekologiju

Foto: beograd.rs

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je Obilićev venac i izrazio zadovoljstvo što je jedan od najzagađenijih delova grada postao oaza zelenila.

On je podsetio da su do pre samo par meseci na Obilićevom vencu bili automobili čiji su izduvni gasovi i gužva činili da stanje u ovom delu grada bude nepodnošljivo. Sada je ovde zelena površina, posađeno je 48 stabala.

Gradonačelnik je istakao da Grad Beograd čini krupne iskorake kako bi glavni grad rešio najvažnije ekološke probleme sa kojima se suočavaju svi stanovnici Beograda. Pre par meseci je potpisan možda najvažniji ugovor u oblasti ekologije za grad Beograd, a to je ugovor o sređivanju deponije u Vinči i izgradnji postrojenja za preradu komunalnog otpada u energiju. Time se potpuno rešava problem smeća u Beogradu i umesto nagomilane deponije imaćemo postrojenja iz kojeg se proizvodi toplotna i električna energija

On je podsetio da se u najskorije vreme očekuje i rešavanje višedecenijskog nedostaka fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, tako da kanalizacija neće da se izliva više u Savu i Dunav već u postrojenje koje tu vodu prečišćava i vraća u Dunav. Sa rešavanjem deponije u Vinči, imaćemo dve kapitalne investicije koje potpuno menjaju sliku Beograda od pre par godina kao grada koji možda jedini u Evropi nije imao sređenu ekološku situaciju i koji će moći da stane uz rame sa svim drugim svetskim metropolama po pitanju ekologije, humanosti i zelene industrije, istakao je Mali.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti