Beograd razvija Akcioni plan za zeleni grad

 

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potpisao je  Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, čime je otvorena Početna konferencija za izradu strateških dokumenata i akcionih planova za održive izvore energije i plana za Beograd – zeleni grad, kao i proces kandidature grada Beograda za zelenu prestonicu Evrope.

Pre ceremonije potpisivanja, predsednik gradske Skupštine Nikola Nikodijević, zvanično je predao gradonačelniku Odluku Skupštine grada kojom dobija ovlašćenje za potpisivanje ovog dokumenta.

Učestvujući u EBRD-ovom programu „Zelenih gradova“, Beograd će razviti Akcioni plan za zeleni grad (GCAP), kao i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu (SECAP). Sredstva za projekte GCAP i SECAP doniraće Udruženi fond Japana i EBRD.

 – Današnja konferencija predstavlja početak petnaestomesečnog rada na ovom projektu, koji je doniran od strane Udruženog fonda Japana i Evropske investicione banke za obnovu i razvoj. Za nas je ovo veoma važna tema i važan događaj, iza koga sledi isto toliko bitan proces. Tokom narednih 15 meseci biće izrađen Akcioni plan za „Zeleni grad“, ali i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu. Pre početka konferencije zvanično ćemo potpisati Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i tako obuhvatiti obe teme, rekao je Radojičić.

Foto: Grad Beograd

On je potvrdio da Grad Beograd ostaje posvećen svim stvarima koje mogu da se urade u cilju ublažavanja efekata klimatskih promena, ali i održivog razvoja grada.

– Klimatske promene su globalni problem, ali svi moramo da budemo uključeni u njegovo rešavanje. U osnovi problema je emisija štetnih gasova i ugljen-dioksida, a klimatske promene nas iz dana u dan podsećaju da su sve surovije i da se moramo ozbiljno pozabaviti tom temom. Jedna od naših glavnih vizija je razvoj Beograda u pravcu „Zelenog grada“ i to je nešto što bi u budućnosti moglo značajno da doprinese boljem kvalitetu života u našem gradu, dodao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da se Beograd danas obavezuje da će više i temeljnije raditi na ostvarivanju ovih ciljeva.

–  Konsultovaćemo stručnjake iz zemalja koje su u oblasti životne sredine trenutno ispred Srbije, a kroz usvajanje akcionih planova i strateških dokumenata dodatno pomoći realizaciju svega što je dogovoreno – zaključio je dr Zoran Radojičić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma jedan u nizu koraka koji se činimo u cilju zaštite životne sredine, te da je ovaj događaj upravo i nagrada za dosadašnji rad.

Foto: Grad Beograd

–  Beograd pre sedam, osam godina nije posvećivao mnogo pažnje zaštiti životne sredine i prilagođavanju klimatskim promenama. Mi smo poslednjih godina u tom pravcu načinili ogroman korak i to zahvaljujući ljudima koji vode grad Beograd ali i potrebi da vodimo računa o sredini u kojoj živimo. Beograd početkom ove decenije nije imao nijedan usvojeni dokument kada je ova oblast u pitanju, a danas imamo dokument o upravljanju otpadom, Akcioni plan o zaštiti životne sredine, Strategija pošumljavanja grada Beograda, plan o kvalitetu vazduha. To su strateška dokumenta i cilj nam je da ostavimo bolji i humaniji grad, pojasnio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je veliki deo površina pošumljen, doneta je odluka da nijedno drvo ne sme da bude posečeno, a da ne budu zasađena dva mala drveta, doneta je odluka o ukidanju plastičnih kesa, kao i odluka o kvalitetu vazduha.

– Mi smo prvi u regionu koji smo uveli pet elektro autobusa, kao pilot projekat koji se pokazao dobrim, i već sledeće godine imaćemo 80 takvih autobusa u centu grada. Tako ćemo biti jedini grad u regionu koji koristi elektro pogon u javnom prevozu u centru grada. Zajedno sa Beogradskim elektranama smo ugasili veliki broj kotlarnica na mazut i prelazimo na ekološki prihvatljivija goriva. Verujem da do 2021. godine nećemo imati nijednu kotlarnicu na mazut, koje su veliki zagađivači vazduha, naglasio je Nikodijević.

U budućnosti nas čeka je izrada fabrike za preradu otpada, naveo je on i dodao da to podrazumeva da Grad i gradska javna preduzeća budu pripremljena za taj posao tako što će vršiti primarnu selekciju, reciklirati i odvajati otpad i vraćati ga ponovo u proizvodnju.

– Imamo plan i projekat za izradu fabrike za preradu otpadnih voda i to bi trebalo da bude finale svega što smo uradili u poslednjih sedam ili osam godina. Verujem da ćemo i taj projekat uspešno i brzo realizovati kao i projekat izgradnje fabrike u Vinči. Kada je u pitanju zaštita životne sredine posao nikada nije završen, jer je potrebno stalno se prilagođavati novonastalim okolnostima, zaključio je Nikodijević.

Foto: Grad Beograd

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan naglasio je da je Beograd značajno napredovao u očuvanju životne sredine, pre svega u podizanju svesti građana.

– Beograd ima 186 rečnih tokova i 12 jezera koje moramo da sačuvamo, uredimo i pametno iskoristimo. U poslednjih nekoliko godina pošumljeno je 700 hektara zemljišta i donešena je strategija prilagođavanja na klimatske promene, što je veoma važno pogotovo u kontekstu današnjeg događaja, rekao je Trivan i dodao da sadašnjih 14 odsto zelenila nije dovoljno i da će se nastaviti sa radom na povećanju zelenih površina u Beogradu.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić istakao je da urbanizam osnov za planski razvoj prestonice, i način da se ostvare svi ciljevi o kojima konferencija govori.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

– Tri osnovna pravca razvoja grada su spuštanje na reke, izmeštanje zapuštenih industrijskih zona i njihovo pretvaranje u nove prostore za izgradnju poput „Beograda na vodi” čime se stvara kompaktan grad. To omogućava da se ispuni i treći pravac u razvoju grada i prioritet da pešacima, biciklistima i javnom gradskom prevozu. Zbog toga gradimo biciklističke staze i planiramo izgradnju metro sistema, istakao je Milutin Folić.

Visoka predstavnica EBRD-a, Lin O’Grejdi je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje početku rada na ovom projektu.

 – U narednih 12 meseci zajedno sa Gradom Beogradom radićemo na prepoznavanju važnih investicija iz oblasti životne sredine, izjavila je Lin O’Grejdi.

Zamenik šefa misije Japana u Srbiji Tetsua Cubota rekao je da Vlada Japana pruža punu podršku Srbiji u pogledu unapređenja životne sredine, što će nastaviti da čini i ubuduće.

Događaju su prisustvovali gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, v. d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija i komunikacije i kordinaciju odnosa sa građanima kao i drugi predstavnici Gradske uprave i Anja Rović, državna sekretarka u Ministarstvu za evropske integracije.

Milisav Pajević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti