Beograd jedan od četiri svetska grada sa statusom šampiona u oblasti energetske efikasnosti

3097f2679a03fd240537bedc15f88107_9823847343Status „Champion City” podrazumeva dubinski pristup i širi spektar aktivnosti u trajanju od tri godine. Ovaj status imaju samo četiri grada u svetu, među kojima je i Beograd, a ostali su u Kini, Indiji i Južnoj Americi.

– Krajnji cilj je da našoj deci ostavimo zeleniji, energetski pametniji i lepši grad, a to će i čitavu Srbiju pokrenuti napred i biti ideja vodilja za ostale lokalne samouprave – istakao je Mali i poželeo uspešan rad svim učesnicima konferencije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio je danas u Starom dvoru konferenciju o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i daljinskom grejanju, koju organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Svetski institut za resurse. On je tom prilikom istakao da je Beograd jedinstven u svetu jer istovremeno pristupa globalnim inicijativama – Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama i Daljinska energija u gradovima.

– Ovo je potvrda naših aktivnosti u protekle tri godine, kojima ukazujemo na to koliko nam je važna ne samo energetska efikasnost nego i život u zelenijem i zdravijem gradu. Kao lokalna samouprava inicirali smo promenu Zakona o stanovanju, čime će se građanima Beograda dati mogućnost da zajedno počnemo da menjamo fasade i da povećavamo energetsku efikasnost u zgradama. Na sledećoj sednici Skupštine grada na dnevnom redu naći će se Strategija razvoja „Beogradskih elektrana”, čiji je deo uključivanje velikog broja alternativnih izvora energije. Da bismo postigli konačni cilj, potrebno je da se sklopi više kockica u jednu, a upravo izmena zakona i strategija doprinose za nas najvažnijem projektu. To je osnivanje fonda za energetsku efikasnost – rekao je Mali.

Izvor: Beograd.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti