Beograd će dobiti groblje kućnih ljubimaca u novobeogradskom Bloku 51

Beograd će dobiti groblje kućnih ljubimaca u novobeogradskom Bloku 51, južno od auto-puta, u blizini hotela „Nacional”, a zauzimaće površinu od 1,54 hektara, najavio je u izjavi za B92 glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Foto: Grad Beograd

Prema njegovim rečima, kompleks groblja će funkcionalno biti podeljen u tri celine, prednju ili administrativnu zonu, srednju zonu za sahranjivanje i zadnju zonu – krematorijum, gde će biti smešten objekat za uprljavljanje telima životinja.

– Prema projektu koji je izradio institut CIP, planirana je izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima.

Ukupan kapacitet groblja biće preko 2.300 mesta, od čega više od 1.500 grobnih mesta i skoro 800 mesta za urne. Groblje će biti uređeno prema svetskim standardima.

Ono će doprineti uvođenju reda u ovoj oblasti, jer su sugrađani do sada bili prinuđeni da improvizuju,  pojasnio je Folić.

Folić je istakao da je usvojeno idejno rešenje, da je u toku izrada tehničke dokumentacije, kao i da bi na jesen, nakon rebalansa budžeta u julu, mogao da bude izabran izvođač radova i da započnu radovi.

Foto: Grad Beograd

– Prostor za sahranjivanje će sadržati trg za ispraćaje, parcele za rozarijume i kolumbarijume, parcele za grobove u nizu i prostor za zajedničko sahranjivanje. U okviru toga nalaziće se zaštitno zelenilo, interne saobraćajnice i pešačke staze. Na groblju će se nalaziti dve zgrade. Centralni objekat zauzimaće površinu od 250 kvadratnih metara,  najavio je Folić.

Glavni gradski urbanista navodi da je uz široku centralnu aleju sa grobnim mestima u nizu planiran i ružičnjak „vrt sećanja”, gde će postojati slobodan prostor za posipanje pepela, zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje.

Folić je dodao da će groblje imati parking za 21 automobil, od kojeg će dva mesta biti rezervisana za osobe sa invaliditetom. Kako je rekao, korisnici groblja moći će da biraju tri tipa grobnih mesta za svoje kućne ljubimce u zavisnosti od veličine životinje.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti