Belgijski proizvođači krompira apeluju da se pomfrit jede dva puta nedeljno

Foto-ilustracija: Pixabay

Belgijanci su poznati po tome da vole da jedu pomfrit, često sa mnogo majoneza, a sada proizvođači krompira traže da pomfrit bude bar dva puta nedeljno na stolu zbog velikog pada potrošnje ove namirnice za vreme pandemije koronavirusa.

Za Romejna Kolsa, predstavnika sindikata proizvođača krompira Belgapom, pomfrit je pitanje opstanka, jer je zbog zdravstvene krize izvoz krompira znatno opao, piše Bi-Bi-Si.

Oko 750.000 tona krompira nagomilano je u belgijskim skladištima, pošto su mere zabrane naglo smanjile potrošnju.

„Svi da jedemo sada pomfit dva puta nedeljno, umesto samo jednom“, apelovao je Kols.

Od polovine marta restorani u Belgiji i mnoga druga tržišta za proizvođače krompira su zatvoreni, a otkazani su i brojni prolećni i letnji festivali, što je dodatno pogoršalo tešku situaciju.

Svetsko tržište krompirom je pogođeno virusom KOVID-19.

Foto-ilustracija: Pixabay

Belgija je jedan je od najvećih izvoznika krompira u svetu, uključujući smrznuti pomfrit. Godišnje izveze više od 1,5 miliona tona u više od 100 zemalja.

Mala svetla tačka u ovoj priči je da će Belgapom sada dostavljati 25 tona krompira nedeljno bankama hrane u Flandriji – koje bi inače jednostavno propali, prenose belgijski mediji.

„Na ovaj način ćemo izbeći da propadne odlična hrana, za koju su naši poljoprivrednici toliko naporno radili“, rekla je flamanska ministarka poljoprivrede Hilde Krevic za briselski Tajms.

Izvor: Beta/Euraktiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti