Bela pena na Dunavu kod Novog Sada zabrinula građane

Na Beogradskom keju u Novom Sadu, na crpnoj stanici kod Žeželjevog mosta, u noći između ponedeljka i utorka izlila se u Dunav zasada nepoznata tečnost koja je iznenadila i zabrinula građane.

Na površini vode Dunava je osvanula bela pena koja je nastavila da se širi nizvodno tokom dana, a o incidentu su nadležne prvi obavestili alasi i građani.

Stručne ekipe su uzele uzorke vode koji treba da pokažu o kojoj vrsti zagađenja je reč.

U JKP „Vodovod i kanalizacija“ navode da se još ne može reći odakle potiče zagađenje, ali da je ovakva vrsta pene najčešće organskog porekla i razgradiva je u vodi, pa ne bi trebalo da predstavlja zagađenje.

Uzorci su uzeti odmah u utorak ujutro i poslati na analizu, a laboratorija JKP „Vodovod i kanalizacija“ će proveriti sastav otpadne vode.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ podsećaju da se većina vode bez bilo kakvog prečišćavanja, osim mehaničkog tretmana putem automatskih uređaja ili korpi, direktno odvodi u Dunav.

Na sistemu kanalizacije u Novom Sadu ima više od sedamdeset crpnih stanica u koje je ugrađeno oko 150 pumpi koje su u svakom trenutku operativne.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ još jednom apeluje na sve sugrađane, preduzeća i kompanije da ne ispuštaju tečnosti koje mogu da izazovu ozbiljno zagađenje reke.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti