BDP u sektoru poljoprivrede u 2019. godini niži za 1,6 odsto

Foto: Nikola Vlahović

Realni pad BDP-a u prošloj godini zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 1,6 odsto, i sektoru zdravstvene i socijalne zaštite – 1,4, rezultati su Republikog zavoda za statistiku.

Bruto domaći proizvod (BDP) u 2019. godini iznosio je, u tekućim cenama 5,4 milijardi dinara. U odnosu na prethodnu godinu, BDP nominalno je veći za 6,8 odsto, a realno za 4,2 odsto, pokazuju rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Poljoprivreda u BDP-u Srbije učestvuje sa šest odsto

Posmatrano po delatnostima, u 2019. godini najznačajnije učešće u formiranju BDP-a imali su sektor prerađivačke industrije – 13,7 odsto, sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila – 11,4 odsto, sektor poslovanja nekretninama – 6,9 odsto, zatim sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva sa šest odsto i sektor građevinarstva, 5,7 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, učešće izdataka za individualnu potrošnju sektora domaćinstava iznosilo je 67,1 odsto, izdataka za individualnu potrošnju sektora države – 9,3, izdataka za kolektivnu potrošnju sektora države – 7,3, bruto investicija u osnovna sredstva – 22,5, izvoza dobara i usluga – 51 i uvoza dobara i usluga 61 odsto.

Realni pad BDV-a zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 1,6 odsto, i sektoru zdravstvene i socijalne zaštite – 1,4. Posmatrano sa rashodne strane, realni rast zabeležen je kod svih agregata; bruto investicije u osnovna sredstva 17,2 odsto, uvoz dobara i usluga 10,7, izvoz dobara i usluga 7,7, izdaci za individualnu potrošnju sektora domaćinstava 3,5, izdaci za individualnu potrošnju sektora države 2,6 i izdaci za kolektivnu potrošnju sektora države 1,3 odsto.

U 2020. godini rezultati u poljoprivredi bolji od očekivanih

S druge strane, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) da su u avgustu ove godine rezultati bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji izazvanom virusom korona, prenosi se na sajtu Vlade Srbije.

Srbija je zabeležila značajan rast industrije od 4,2 odsto, dok su i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji od očekivanih, što znači da će ova godina verovatno biti rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti