Baterija od kuvanog krompira – zamena za mrak

Baterija od kuvanog krompiraNaučnici predvođeni profesorom agrikulture Haimom Rabinovićem (Haim Rabinowich) sa Hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu (The Hebrew University of Jerusalem), utvrdili su da je pomoću nekoliko krompira koji su kuvani 8 minuta moguće čak 40 dana osvetljavati prostoriju LED svetiljkama.

Kuvani krompir izrezan na nekoliko krišaka može da proizvodi 10 puta više energije od sirovog. Razlog odabira krompira za ovaj eksperiment je njegova velika rasprostranjenost i mogućnost dugog čuvanja.

Za bateriju od krompira potrebne su dve metalne elektrode i kleme. Kleme su preko žica spojene na elektrode, a zatim i na ulaz na sijalici. Tako se dobija električna energija koja može služiti za osvetljenje ili za kućnu elektroniku.

Ovaj izum bi imao praktičnu primenu pogotovo u siromašnijim delovima sveta, pre svega zbog toga što nije skup, a zatim i zbog toga što je krompir lako dostupan svima.

Primera radi, lampe na kerozin su više od 6 puta skuplje od baterije koja je napravljena pomoću krompira, a trošak koji je potreban da bi se napravila ovakva baterija predstavlja samo desetinu troška u odnosu na proizvodnju tipične AA baterije.

S.J.
Foto: Thinkstock
[clan]
test
[/clan]

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti