Avion „Solar Impulse“ postavio svetski rekord na svom putu oko sveta

Solar Impulse 2 eighteenth flight

Solarni avion „Solar Impulse“ koji je poleteo iz Abu Dabija 9. marta 2015. godine sleteo je u Muscat u Oman nakon 11 sati leta. Pilota aviona gospodina Andre Borschberga u Muscatu su dočekali predstavnici lokalnih vlasti, ali i inženjeri i menadžeri kompanije ABB.

Gospodin Borschberg je ovom prilikom izjavio da su ga prilikom poletanja obuzele emocije, kao i da je prelazak granice između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana doživeo vrlo dirljivo.

Tokom noći, avion je pripremljen za poletanje rano ujutru, a pilot Bertrand Piccard preuzeo je komandu od svog kolege i zaputio se ka Ahmedabadu. Do Ahmedabada je stigao za 13 časova i 20 minuta čime je postavio svetski rekord za najduže putovanje od jedne do druge tačke avionom na solarnu energiju, tačnije prešao je 1468 kilometara.

I u Indiji u Ahmedabadu su dočekani toplim prijemom, a među zvaničnicima koji su ih primili bili su zvaničnici Gujarata, kao i švajcarski ambasador u Indiji gospodin Linus Von Castelmur, ali i brojni entuzijasti.

Ovo je druga stanica na njihovom letu oko sveta, a očekuje se da 15. marta 2015. godine avion „Solar Impulse“ stigne u Varanasi u Indiji.

Sandra Jovićević

foto:  ©SOLAR IMPULSE | ANNA PIZZOLANTE | REZO.CH​

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti