Autonomni autobus na ulicama Malage

Foto-ilustracija: Pixabay

Novi električni autonomni autobus počeo je da prevozi putnike ulicama Malage na jugu Španije. Ovo vozilo opremljeno je senzorima i kamerama i saobraća šest puta dnevno od luke do centra grada, u jednoj turi prelazi oko 8 kilometara. Izgleda kao i svaki gradski autobus i može da primi do 60 putnika.

Autobus kompanije “Irizar Group” je vozilo sa 100 odsto nultom emisijom, ima dvostruki režim vožnje, ručno upravljanje i automatski režim, navodi se na sajtu ove kompanije.

“Autobus u svakom trenutku zna gde se nalazi i šta se dešava oko njega”, rekao je predstavnik kompanije.

A kako prema španskom zakonu nije dozvoljeno kretanje vozila bez vozača, za upravljačem sedi čovek koji ne dira komande, ali u slučaju da je to potrebno može da nastavi vožnju.

Ministarstvo ekonomije Španije intenzivno radi na razviju tehnologiju za automatizaciju vozila u gradskom i industrijskom saobraćaju, čime bi značajno povećali efikasnost, sigurnost i održivost.

Zahvaljujući ovom projektu Malaga će postati prvi grad u Evropi u kom će saobraćati autonomni autobusi.

Da su autonomni autobusi vozila budućnosti pokazuje i grad Singapur. Naime u ovom gradu u sistemu gradskog prevoza saobraćaju autobusi bez vozača i to na dve linije. U toku je probni perioda od tri meseca, a nakon toga nadležni, na osnovu prikupljenih podatakata doneti odluku o tome da li su ova vozila isplativa i koliko su upotrebljiva.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti