Automobili kompanije „Renew“ od konoplje uklanjaju ugljen dioksid iz atmosfere

auto od konoplje webtribune.rs

Kompanija „Renew“ koja se bavi proizvodnjom automobila, proizvela je automobil od ugljenično negativnog materijala iz konoplje. Automobil se kreće uz pomoć etanola iz konoplje.

Ova kompanija odlučila se za konoplju jer su vlakna konoplje jedna od najizdržljivijih biljnih vlakana, a osim toga su biorazgradiva i laka. Međutim, jedno od njenih najboljih svojstva je to što je ona ugljenično negativna, odnosno uklanja ugljen dioksid iz atmosfere.

Osim što je izgrađen od konoplje, automobil koristi i etanol od konoplje koji ima smanjenu emisiju ugljen dioksida, tako da ovaj automobil ima veoma nizak nivo emisije ugljen dioksida.

„Renew“ automobili su veoma lagani pošto je njihova šasija izgrađena od konoplje, a njihova snaga ide od 100 do 525 konjskih snaga. Model CANNA 100 (od 100 konjskih snaga) i CANNA 130 (od 130 konjskih snaga) emituju oko 10 odsto manje ugljen dioksida u odnosu na električna vozila. Model CANNA 265 koji ima 265 konjskih snaga može biti unapređen tako da njegova snaga iznosi 525 konjskih snaga. Model CANNA EV može imati od 80 do 400 konjskih snaga, a njegova emisija ugljen dioksida manja je 22 odsto od vozila koja se kreću na električni pogon.

Inače, prvi automobil koji je imao šasiju napravljenu od ugljeničnih vlakana, između ostalog i od konoplje, predstavio je još 1941. godine Henri Ford.

Sandra Jovićević

foto: webtribune.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti