AP Vojvodina usvojila Deklaraciju o zaštiti životne sredine

Pokrajinska vlada je na jučerašnjoj sednici utvrdila tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini u kojoj se navodi da će se preduzeti mere da se u procesu obrazovanja mladih stiču znanja i podiže svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja.

Foto: AP Vojvodina

Organizacije civilnog društva se pozivaju da se uključe u donošenje odluka u ovoj oblasti.

U Deklaraciji se navodi da će se preduzeti mere da ustanove čiji je osnivač AP Vojvodina do kraja 2024. godine pripreme projektnu dokumentaciju na osnovu koje će, najkasnije do kraja 2029. postojeće sisteme za zagrevanje objekata koje koriste mazut i ugalj zameniti energetski efikasnim sistemima.

Deklaracija predviđa i da se u saradnji sa organima gradova: Novi Sad, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica i Subotica, u narednih 10 godina zajednički prioritetno podstiču unapređenje javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas.

Deklaracijom su obuhvaćene i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti, te saradnja sa opštinama u realizaciji programa za otklanjanje štete nanete ekosistemima zbog bacanja proizvoda izrađenih od plastike.

Predviđa se i rok do 2020. godine za povlačenje plastičnih kesa iz prodaje na teritoriji AP Vojvodine, navodi se u saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti