Antić: Zapadni Balkan energetski zavisan i decenijama pati od nedostajuće infrastrukture

 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić učestvovao je, na poziv grčkog ministra energetike Jorgosa Statakisa, na Energetskom forumu za Jugoistočnu Evropu, koji je održan u Solunu.

Antić je istakao da su zemlje Zapadnog Balkana imale puno zajedničkih aktivnosti u prethodnom periodu, kao i da su zajedno radile na regionalnom povezivanju i stabilnosti.

On je ocenio da su formati Zapadni Balkan 6 (WB 6) i Energetska zajednica dali veliki doprinos, izrazivši duboko uverenje da su bilateralni susreti i međusobno razumevanje najznačajniji za ovaj region.

Živimo u vremenu u kojem je energetika odavno prestala da bude ekonomska tema i postala geopolitičko pitanje koje duboko zadire u bezbednost svih država, naveo je ministar.

– Verujem da je zemljama Jugoistočne Evrope potrebna jaka međusobna saradnja, kao i Master plan u funkciji energetske bezbednosti. Zemlje Zapadnog Balkana imaju iste prioritete – sigurnost snabdevanja, diverzifikaciju izvora, konkurentno tržište, veće učešće obnovljivih izvora energije, a malo je verovatno da svaka ponaosob sama ispuni sve te zahteve, poručio je Antić.

Ministar je podsetio na to da je Zapadni Balkan energetski zavisan i decenijama pati od nedostajuće infrastrukture.
– Prioriteti su nam izgradnja i finansiranje alternativnih pravaca snabdevanja, a treba imati na umu da su takvi projekti skupi i da, po pravilu, nemaju komercijalne efekte, naglasio je Antić.

U okviru Foruma održan je multilateralni sastanak ministara energetike Srbije, Grčke, Bugarske i Izraela, kojem je prisustvovao i podsekretar Departmana za energetiku SAD.

Antić je naveo da posebno sa bugarskom ministarkom energetike Temenuškom Petkovom ima intenzivnu saradnju, budući da je u toku realizacija projekta gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

– Ono oko čega imamo apsolutnu saglasnost Statakis, Petkova i ja jeste to da je potrebno da radimo na svim onim projektima koji zavise od naših zemalja, a to su pre svega interkonekcija između Grčke i Bugarske (IGB), kao i interkonekcija između Bugarske i Srbije (IBS), naveo je on.

Interkonekcija Niš–Dimitrovgrad, kako je dodao, naš je najvažniji projekat, koji realizujemo zahvaljujući grantu EU u iznosu od 49,6 miliona evra, istakao je Antić.

Na sastanku je konstatovano da se zemlje zalažu za diverzifikaciju i demonopolizaciju snabdevanja svim ključnim energentima, kao i da Srbija s punim pravom ima velika očekivanja od izgradnje gasovoda Turski tok, kao i da je otvorena za sve dodatne izvore snabdevanja, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti