Antić u poseti Ibarskim rudnicima

Aleksandar-Antic-ministar

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić 12. avgusta 2015. godine posetio je Ibarske rudnike.

Prilikom posete, gospodin Antić je izjavio da je kompanija „Balkan gold“ iz Kanade pronašla bogato polje bornih minerala blizu Ušća kod Kraljeva. Kako je istakao, ovo je do velike važnosti za taj kraj jer bi na eksploataciji ovog minerala i ako bi se otvorila fabrika borne kiseline došlo do zapošljavanja između 500 i 1000 radnika. Dodao je da je reč o 7,5 miliona tona minerala, a vrednost nalazišta procenjena na oko pola milijarde evra.

Gospodin Antić je dodao i da se ne razmišlja o vraćanju rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja „Resavica“ u sastav JP „Elektroprivrede Srbije“, već je u planu pronalaženje strateških partnera. Prema njegovim rečima, ne očekuje se da neko kupi rudnik za podzemnu eksploataciju uglja sa svih devet rudnika, ali postoji mogućnost pronalaženja strateškog partnera koji će investirati u otvaranje novih rudnika.

Takođe je dodao da se ne očekuje novo povećanje cene električne energije do kraja ove godine, a podsetio je i da je Vlada Republike Srbije učinila sve da umanji poslednje povećanje cene električne energije na 12 odsto.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti