Antić: Srbija kroz „Turski tok“ dobija sigurno snabdevanje gasom

Srbija je počela još jednu stratešku investiciju – gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz „Turskog toka„, što će joj omogućiti sigurno snabdevanje gasom, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

On je za RTS ocenio da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

„Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snabdevanje gasom, rešava sve one rizike s kojima smo se suočavali do sada, a postaje i tranzitna država kada je gas u pitanju.

Srbija će od toga ostvarivati prihode i Srbija kroz ovo otvara mogućnost za dalji razvoj gasa.

Ovo omogućava novu gasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje“, istakao je Antić.

Dodaje da su radovi podeljeni na četiri deonice koje će se cevima ispod reka Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise uklopiti u trasu gasovoda.

Ministar navodi da su već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta, odnosno na izgradnji tog gasovoda.

„Prve količine cevi počele su da stižu, one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija, realizuje taj projekt u skladu s dinamikom i našim očekivanjima“, dodao je Antić.

Ni s finansiranjem ne očekuje probleme, 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari „Gastransa“ – domaći „Srbijagas“ i ruski „Gasprom„, dok je ostalo projektno finansiranje.

„Reč o jednom projektu koji je apsolutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati“, rekao je Antić.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti