Andreja Mladenović: Šteta od poplava u Beogradu biće nadoknađena

 

Foto: Beograd.rs
Foto: Beograd.rs

Šteta od poplava koje su pogodile pojedine opštine u Beogradu će biti nadoknađena i građani ne treba da brinu, već da budu strpljivi, a najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je gostujući na TV Studio B podsetio da je najveći problem bio u Grockoj gde se izlio Begaljički potok, kao i u Unčarima.

 – To su sve vodotokovi drugog reda sa kojima se mi borimo poslednjih godina. Nije samo problem u tome da li su oni uređeni ili neuređeni već velika količina padavina. Bujični tokovi brzo dođu i prođu, naprave veliku štetu, ali je najvažnije da nije bilo žrtava dok je materijalna šteta velika. Pored Grocke stradalo je Barajevo, kao i Kijevo u opštini Rakovica gde se izlila Topčiderka, rekao je Mladenović.

On je istakao da je Grad reagovao odmah i svi opštinski štabovi su već u petak tokom noći imali sednice i bili na terenu sa građanima.

– Oko 600 domaćinstava je bilo poplavljeno, ali se voda brzo povukla za razliku od poplava u Obrenovcu 2014. kada se voda dugo zadržala. Imamo problem i sa klizištima koja se pojavljuju kao posledica ovakvih padavina. Podsećam da je bilo najavljeno 20 do 40 litara po kvadratnom metru, a palo je preko 60 litara, istakao je pomoćnik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima započet je rad na detaljnom planu za Topčiderku i sve njene pritoke nakon čega će se krenuti sa regulacijom.

Kada je reč o naknadi štete na porodičnim kućama komisije uveliko rade popis, a što se tiče infrastrukture u toku su sastanci sa predstavnicima republike, Kancelarijom za javna ulaganja i JP „Srbijavode”.

Prema njegovim rečima prvi i najvažniji korak je bio uklanjanje oko tri tone uginulih životinja i  ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su na terenu.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti