Amerikanci složno za nacionalnu mobilizaciju zarad oporavka klime

Foto-ilustracija: Unsplash (Gayatri Malhotra)

Američke zajednice, institucije i biznismeni su još 2017. godine pokrenuli „Još uvek smo tu“ kako bi održali američko obećanje da će se boriti protiv klimatskih promena.

Od tada, požari i druge prirodne katastrofe podstaknute klimom uticali su na živote i blagostanje miliona Amerikanaca, ugrozivši lance snabdevanja između država i doveli brojne zajednice u rizik. Pandemija koronavirusa je dovela do nacionalne zdravstvene i ekonomske krize.

U saopštenju “Još uvek smo tu” između ostalog se navodi:

“Rešavanje problema klimatske krize je od ključne važnosti u oporavku naše države i stvaranju novih dobro plaćenih radnih mesta za milione Amerikanaca – podsticanjem američkih energetskih inovacija, povećanjem naše nacionalne bezbednosti i zaštitom zdravlja i blagostanja sadašnjih i budućih generacija. Takođe, rešenje ovog gorećeg problema će nam pružiti najbolju priliku da se pozabavimo sistemskim nejednakostima koje su primorale ugrožene zajednice, posebno nacionalne i rasne manjine, da podnesu najveći teret klimatskih uticaja, ekološke i ekonomske nepravde.

Tokom poslednje četiri godine, hiljade vladinih, građanskih, verskih i poslovnih lidera u Sjedinjenim Državama udvostručile su smanjenje opasnog zagađenja ugljenikom, i to učinile bez ikakve pomoći od strane federalnih vlada i uprkos lošim naučnim izgledima. Danas svaki treći Amerikanac živi u jurisdikciji posvećenoj 100 odsto čistoj električnoj energiji. Šesnaest država usvojilo je, ili se obavezalo da će doneti,, propise i zakone koji će postepeno ukinuti upotrebu ugljovodonika. Za samo tri godine američko tržište električnih vozila se udvostručilo. Uprkos ovom napretku, potrebno je više akcija kako bi se zaštitila ugrožena populacija i obnovila američka ekonomija.

Sada se mi, dole potpisani guverneri, plemenske vođe, gradonačelnici, državni zakonodavci i lokalni zvaničnici, fakulteti i univerziteti, preduzeća, investitori, verske grupe, kulturne institucije i zdravstvene organizacije, ponovo udružujemo kako bismo ponovo potvrdili našu posvećenost Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i obećanju da ćemo biti partneri sa administracijom novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, koji je preuzeo ambiciozne obaveze u borbi protiv klimatske krize.

Pozivamo dolazeću administraciju i druge učesnike u kreiranju nove amričke politike da nam se pridruže u našoj inicijativi kako bi osigurali blagostanje naše nacije uz preduzimanje sledećih važnih akcija:

Foto-ilustracija: Unsplash (Callum Shaw)

Podstaknite ekonomski rast u svim sektorima privrede kroz održive investicije koje stvaraju nova radna mesta:

-Pokrenite inovacije ulaganjima u transport sa niskim emisijama ugljenika, modernizaciju mreže i infrastrukture, prirodna klimatska rešenja, klimatski pametnu poljoprivredu i otpornost zajednice, što će stvoriti milione dobro plaćenih radnih mesta i podržati bolju budućnost za sve Amerikance

-Preduzmite neophodne mere za postizanje 100 odsto čistog energetskog sektora što je pre moguće

Proširite američko vođstvo u zemlji i inostranstvu:

-Pridružite se Pariskom sporazumu prvog dana i ponovo se angažujte sa ostatkom sveta na globalnom rešenju klimatske krize

-Obavezati Sjedinjene Države ka cilju postizanja neto nulte emisije do 2050. godine

Sve zahteve i obaveze koje potpisnici ovih zahteva preuzimaju na sebe, možete u celosti pročitati OVDE.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti