ALATI, ROBOTI, SOFTVER, KOMUNIKACIJA: Otvoren 61. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća (FOTO)

Foto: Beogradski sajam

Uz prisustvo brojnih gostiju i izlagača iz zemlje i inostranstva, 15. maja je, u hali 1 Beogradskog sajma, svečano otvoren 61. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća. Obraćajući se prisutnima i svečano otvarajući sajam, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić konstatovao je da nema nikakve enigme u činjenici da upravo ovaj sajam, i ne samo zbog njegove mnogodecenijske istorije, zovu „sajmom svih sajmova“.

Sajam tehnike je, rekao je on, idealno mesto na kojem Srbija može da predstavi i promoviše četvrtu industrijsku, odnosno tehnološku revoluciju, da podiže svest o značaju tehničko-tehnoloških dostignuća, ali i da uporedi sebe sa drugima, jer na sajmu učestvuju izlagači iz više od 30 zemalja.

Ministar je podsetio da se Srbija danas, prema globalnom indeksu inovativnosti, nalazi na 65 mestu među 128 rangiranih zemalja. Razlozi što nismo bolje plasirani leže u nedovoljnim izdvajanjima za nauku, istraživanje i razvoj, u velikom odlivu visokooobrazovanih mladih ljudi i stručnjaka ali i u neadekvatnoj vezi nauke i privrede. Cilj je i da se animira i privatni sektor, koji u istraživanje i razvoj ulaže četiri puta manje nego što je to slučaj u zemljama Evropske unije.

Foto: Beogradski sajam

– Mi danas imamo oko 2800 istraživača na milion stanovnika, dok ih je u Evropskoj uniji prosečno 5000. Danas oko 5000 doktora nauka iz Srbije radi širom sveta, što je za nas ogroman deficit kad se govori o ljudskim resursima. U zemlji se moramo založiti da naučno-istraživačka dostignuća ne ostaju u institucijama, nego da nađu svoj logičan put do privrede, novih proizvoda i usluga. Dokaz da se to može, i to veoma uspešno, jeste naš IT sektor, u kojem mala i srednja preduzeća iz godine u godinu pokazuju odlične, pre svega izvozne rezultate. Samo za prva tri meseca ove godine izvezeno je IT proizvoda i usluga za 150 miliona evra – rekao je ministar Rasim Lajić i dodao:

– Sajam tehnike i tehničkih dostignuća je zbog toga izvanredna prilika da se Srbija i njen naučno-istraživački i tehničko-tehnološki sektor još bolje pozicioniraju na svetskoj mapi uspešnih.

Foto: Beogradski sajam

Generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić podsetila je da se 61. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća događa u godini u kojoj Beogradski sajam obeležava 80. godina postojanja. Sajam tehnike bio je i prva sajamska manifestacija posleratnog, obnovljenog Beogradskog sajma 1957. godine. Takva istorija, ali i deviza Beogradskog sajma – „Mesto koje je video ceo svet“ – predstavljaju i čast i obavezu više, da se odgovori na zahteve tržišta, da se održi ugled i stalno unapređuje poslovanje.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je najznačajnija i najuglednija regionalna sajamska manifestacija takvog profila. U godini u kojoj Beogradski sajam obeležava 80 godina postojanja, vredno je svake pažnje podsećanje da je upravo Sajam tehnike bio prva sajamska manifestacija Beogradskog sajma.

Učesnicima njegovog 61. izdanja na raspolaganju je preko 20.000 kvm izlagačkog prostora, a više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz četrdesetak zemalja predstaviće sve što odlikuje današnji tehničko-tehnološki trenutak u svetu i kod nas.

Foto: Beogradski sajam

Sajamske postavke čine izložbe alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija neophodnih u proizvodnim procesima svojstvenim Industriji 4.0, fabrikama budućnosti,  industrijskoj automatizaciji; nezaobilazni su i kompleksni sektori elektroenergetike i termotehnike, telekomunikacija, instalacija, rasvete, industrijske i kućne elektronike, grejanja i hlađenja…

Posebna pažnja poklonjena je suštini tehničko-tehnološkog razvoja – inovacijama – u najrazličitijim sektorima, od alata i CNC mašina, preko mernih tehnologija, automatike i robota različitih namena, pa do industrijskog i ERP softvera. Približno polovina prijavljenih inovacija na ovom sajmu pripada domaćim kompanijama. Tako će se pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstaviti čak 32 naučno-istraživačke organizacije iz Srbije, koje će prezentovati svoje istraživačke projekte na kojima su radile u prethodnom projektnom ciklusu, a finansirani su od strane ovog ministarstva.

Stručni program obeležiće i dve značajne međunarodne konferencije: Centralnoevropski forum za razvoj (CEDEF), u okviru Međunarodnog sajma tehnike organizuje konferenciju pod nazivom „Klimatska i energetska diplomatija 21. veka“, a godišnja konferencija pod nazivom „ISCP 2017“ i sa motom „Radimo zajedno – ka Industriji 4.0“, posvećena unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije (vodećeg privrednog partnera Srbije) u oblasti novih proizvodnih tehnologija, daće još jedan veliki doprinos u tehnološkom osvajanju fabrika budućnosti ali i još dubljoj i svestranijoj saradnji dveju zemalja.

Foto: Beogradski sajam

Najuspešnije učesnike ovogodišnjeg Sajma tehnike na kraju očekuju i priznanja visokokvalifikovanog žirija.

Radno vreme Sajma tehnike biće od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana sajma od 10 do 17. Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti