Alarmantno stanje reke Tare potvrdili izveštaji Evropske komisije i UNESCO-a

Ekološki pokret Ozon obavestio je skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje da su izveštaji Evropske komisije i UNESCO-a potvrdili izjave predstavnika ekoloških nevladinih organizacija o alarmantnom stanju reke Tare.

Iz Ekološkog pokreta Ozon su podsetili da su direktor te NVO Aleksandar Perović i Milorad Mitrović, iz Ekološkog društa Breznica, članovima Odbora, na sednici posvećenoj konsultativnom saslušanju o trenutnom stanju segmenata životne sredine Tare, detaljno prezentovali izveštaje sa terenskih obilazaka, u okviru monitoringa uticaja izgradnje autoputa na reku.

Oni su, navodi se, argumentovano obrazložili da se pod projektom regulacije dešava trajna devastacija rečnog ekosistema „suze Evrope”, čime se nanosi nesaglediva ekološka šteta.

„Verujemo da će u susret sednici na kojoj će se usvajati Zapisnik, poslanicima biti od koristi da se uvere i u mišljenje relevantnih stručnih tela Evropske unije i UNESCO-a, koji potvrđuju opravdanu zabrinutost civilnog sektora i to uzmu u obzir prilikom definisanja zaključaka i preporuka”, rekli su iz Ozona.

Oni su ponovili da Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) nije adekvatno obavestilo javnost o izveštajima Evropske komisije i UNESCO-a, koje se tiču Poglavlja 27 i alarmantnog stanja reke Tare, zaštićene međunarodnim i nacionalnim stepenima zaštite, “što je nastavak ignorantskog odnosa prema građanima i zainteresovanoj javnosti”.

U Ozonu smatraju da bi bilo potrebno, kroz kontrolno saslušanje ministra Pavla Radulovića i glavnog pregovarača za Poglavlje 27, Saše Radulovića, omogućiti diskusiju o kršenju prava građana garantovanih Ustavom, važećim zakonima iz oblasti životne sredine i potpisanim međunarodnim ugovorima.

Iz Ozona su podsetili članove Odbora na inicijativu ekoloških NVO da zajedno organizuju terensku posetu, kako bi se poslanici uverili o kakvoj devastaciji Tare je reč, dodajućii da se nadaju da će i to zaključcima i preporukama biti planirano.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti