Ajkule i raže u Sredozemlju su u opasnosti

Foto ilustracija: Pixabay

Iako su ajkule često predstavljene kao opasni predatori, naročito tokom letnje sezone, oni su zapravo ti koji su u velikoj opasnosti. Sredozemlje je dom najvećem broju ugroženih vrsta ajkula i raža na svetu, a zbog činjenice da je upravo Sredozemno more i more koje se najbrže zagreva, opasnost od izumiranja za ove morske životinje dodatno se povećava.

„Važnost ajkula i raža u Sredozemnom moru višestruka je. Neke vrste raža deluju kao inženjeri staništa jer tokom plivanja svojim perajama podižu pesak s dna, čime stvaraju mikro staništa za ostale manje morske organizme i pomažu im da pronađu hranu. Druge vrste prenose hranjive materije iz jednog morskog sloja u drugi, čime povećavaju bogatstvo života u moru, dok neke vrste direktno utiču na ublažavanje posledica klimatske krize pohranjujući ugljenik u svojim organizmima“, poručuje Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto-ilustracija: Pixabay

U pregrejanom Sredozemnom moru uloga ajkula i raža ključna je i nezamenjiva. Upravo je zato jako zabrinjavajuć podatak da je čak 58 odsto svih vrsta morskih pasa i raža u Sredozemlju ugroženo. Ako govorimo samo o Jadranu, situacija je još kritičnija – 36 vrsta morskih pasa i raža od ukupno 54 u Jadranskom moru ugroženo je. Populacije morskih pasa i raža kontinuirano opadaju, a tri vrste se u Jadranu smatraju izumrlim.

Neke granično ugrožene vrste, poput goluba ćukana, i dalje su bez ikakvih mera zaštite ili upravljanja. Stalno odlaganje konkretnih akcija uzrokuje konstantan rizik za ugrožene vrste morskih pasa i raža, čime se ugrožava dugoročna održivost ribarstva i zdravlje celog morskog ekosistema.

Dok nedavne obavezujuće odluke svakako bude nadu u očuvanje morskih ekosistema, mediteranske zemlje moraju preuzeti vodeću ulogu u upravljanju ribarstvom. Pri tome je potrebno dodeliti odgovarajuće resurse za upravljanje ribarstvom, osigurati kontinuirano prikupljanje podataka i praćenje stanja ugroženih vrsta, i uključiti sve aktere –  naročito ribare – u formiranje novih mera upravljanja. Jedino tako možemo zajedničkim snagama očuvati važna staništa za ajkule i raže i osigurati njihov opstanak.

Izvor: WWF

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti