„Adidizel“ iz Sremskih Karlovaca smanjuje potrošnju goriva i izduvne gasove

Adidizel iz Sremskih Karlovaca smanjuje potrošnju goriva i izduvne gasove

U intervjuu za portal eKapija, komercijalni direktor kompanije „Naftachem“ gospodin Milovan Gaćina govorio je o prednostima „adidizela“, koji proizvode u naftnom terminalu u Sremskim Karlovcima.

Reč je o dizel paketu aditiva koji smanjuje potrošnju goriva za najmanje 2%, a značajno smanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova iz motora i do 10%. Ovi aditivi obezbeđuju potpuno sagorevanje goriva, bez stvaranja bilo kakvih ostataka i taloga u motoru, za razliku od neaditivnih goriva koji ostavljaju motor sa visokim sadržajem ostataka taloga u usisnom sistemu motora, čime se smanjuje snaga motora i radni vek motora, a povećava potrošnja goriva.

Prema rečima gospodina Gaćine, potrebno je vrlo malo doziranje aditiva za pretvaranje goriva standardnog kvaliteta u vrhunsko gorivo što je slučaj sa „adidizelom“.

Kako prenosi eKapija, postoji i specijalni dizel paketa atitiva, letnja varijanta sa pet aditiva i zimska varijanta, koja će sadržati i aditiv za niskotemperaturna svojstva.

Naftni terminal u Sremskim Karlovcima je jedno od najmodernijih skladišta u Srbiji, a poseduje sistem za aditiviranje francuske kompanije „Satam“ kao i sistem za filtriranje nemačke firme „Faudi Aviation“.

Za samo 2 meseca prodato je 3 miliona litara „adidizela“, a kupci su privatne benzinske pumpe, špediteri, autobuski prevoznici, kompanije iz oblasti poljoprivrede.

Energetski portal

FOTO: naftachem.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti