ABB započinje jubilarnu godinu promovisanjem ABB Allegra voza

ABB branded Allegra Train for Rhätische Bahn RhB heading from Landquart to Davos and Filisur
ABB -ov brendirani Alegra voz na Ratiše liniji kreće se iz Landkuarta ka Davosu i Filisuru

Pre 125 godina, Čarls Braun (Charles Brown) i Valter Boveri (Walter Boveri) osnovali su kompaniju BBC u Badenu, u Švajcarskoj. Kompanija se razvila u ABB koji je danas prisutan na globalnoj sceni i posluje u preko sto zemalja. Ove godine, ABB slavi 125. godišnjicu u Švajcarskoj. Kako bi započeo obeležavanje jubilarne godine, Rhaetian Railways’ Allegra voz prikazaće kroz podatke i rafikone istorijske prekretnice koju je donelo prisustvo ABB kompanije u Švajcarskoj i širom sveta. Enterijer i eksterijer ove železničke kompozicije redizajnirani su u skladu sa godišnjicom ABB brenda. Tokom Svetskog ekonomskog foruma 2016 (WEF), voz je saobraćao između Landkvarta i Davosa, a potom će biti u upotrebi i na drugim rutama Rhaetian Railways-a. Zajedničkim brendiranjem, ABB i Rhaetian Railways ističu svoju blisku saradnju koja traje gotovo čitav vek. Rhaetian Railways proslavila je svoju 125. godišnjicu 2014. godine, a njene linije Albula i Bernina, UNESKO je dodao na listu Svetske baštine 2008. godine, kao inženjersko remek-delo železničkog saobraćaja. Dodatni događaji i proslave godišnjice ABB kompanije prikazaće čvstu vezu koju ABB godinama gradi sa Švajcarskom.

Između ostalog, ABB će početkom juna biti istaknuti gost na otvaranju novog tunela Gotard Bejs (Gotthard Base Tunnel), najdužeg železničkog tunela na svetu. Novi tunel je opremljen širokom lepezom ABB-ovih tehničkih rešenja koji omogućavaju napajanje infrastrukture i ventilacionog sistema tunela električnom energijom. Čarls Braun i Valter Boveri osnovali su kompaniju BBC u švajcarskom gradu Badenu 1891. godine. Začetnici elektroinženjerstva smatrali su da je električna energija na čelnoj poziciji tehnologije novog doba. Prethodnici ABB-a uspešno su sproveli ovu viziju u delo i to neverovatnom brzinom – takođe, i u početnoj fazi razvoja železničkog sektora. Kompanija BBC je 1913. godine obezbedila prve lokomotive za liniju Abula. Ova kompanija bila je i deo pokretačke sile pri elektrifikaciji švajcarske železničke mreže, i učestvovala je takođe i u procesu elektrifikacije Gotard linije u periodu 1921-1924. godine.

Kompanija BBC se spojila sa švedskom kompanijom ASEA 1988. godine, i time je formirana kompanija ABB. U portfoliju ove grupe za elektroenergetiku i automatizaciju, elektro-sistemi za vozove kao i za železničku infrastrukturu i dalje predstavljaju srž ove kompanije. Stoga, Allegra vozovi opremljeni su energetski efikasnim pogonskim sistemom ABB-a koji generiše električnu energiju dok se vozovi spuštaju na delovima pruge koji vode nizbrdo, a tako generisana električna energija koristi se za vozove koji se penju uz planinu. Ovi setovi sastoje se od kompaktnih pretvarača napona i transformatora koji su namenski dizajnirani da odole surovim uslovima planinskog kantona Graubinden. Kompoziciju Allegra izgradio je Stadler Rail. Od početka saradnje između kompanija ABB i Stadler Rail 2002. godine, Stadler Rail je naručila od ABB-a pogonsko-vučnu opremu za više od 1500 regionalnih vozova i više od 300 lakih šinskih vozila. ABB snabdeva železnički sektor inovativnim i energetsko efikasnim tehnologijama koje se prvenstveno proizvode u Švajcarskoj.

Energetski pretvarači za železnicu su razvijeni i proizvedeni u gradu Turgi u kantonu Argau, a pogonsko-vučni transformatori u Ženevi. Štaviše, ABB proizvodi i servisira sve komponente i podsisteme koji su u upotrebi kako na regionalnim tako i na dugolinijskim železničkim mrežama, kao i na rutama na kojima se razvijaju velike brzine. ABB ima ogromnu instalacionu bazu širom sveta i nudi usluge tokom radnog veka svojih proizvoda, uključujući održavanje, nadgradnju i remont.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizacije koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima iz javnog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta u unapređenju njihove produktivnosti uz smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja i zapošljava oko 140.000 ljudi.

Izvor: www.abb.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti