ABB i „Hitachi“ osnivaju zajedničko preduzeće za HVDC projekte u Japanu

abb logo iet.jrc.ec.europa.eu

U utorak 16. decembra 2014. godine kompanije ABB i „Hitachi“ najavili su osnivanje zajedničkog preduzeća koje će raditi inženjering, projektovanje, nabavku i prodaju usluga vezanih za DC sistemska rešenja visokog napona na japanskom tržištu.

Predsednik i generalni direktor kompanije „Hitachi“ gospodin Hiroaki Nakanishi izjavio je da je ova kompanija učestvovala u svakom HVDC (high voltage direct current) projektu u Japanu, kao i da će osnivanje novog preduzeća pružiti okvir za nove tehnologije koje su potrebne HVDC tržištu u ovoj zemlji. On je dodao i da će ovim partnerstvom kompanija „Hitachi“ doprineti stabilizaciji japanske elektrodistributivne mreže.

Direktor kompanije ABB gospodin Ulrich Spiesshofer istakao je da je ponosan na osnivanje partnerstva sa kompanijom „Hitachi“. On je dodao i da će zajedničkim snagama ovih kompanija biti povećana energetska infrastruktura Japana.

HVDC tehnologija koristi se za prenos električne energije između dva sistema mreže. Električna energija se konvertuje iz naizmenične struje (AC) na direktnu struju (DC) pre nego što se emituje, a zatim se konvertuje u naizmeničnu struju u prijemnom sistemu za korišćenje. Ovaj sistem veoma je pogodan za prenos električne energije na daljinu zbog toga što su smanjeni gubici električne energije, a i dobro je prilagođen za međusobne veze između dve različite frekvencije.

Od 2006. godine ovakvi projekti se realizuju u Japanu, a kompanija ABB prvi put je realizovala HVDC projekat 1954. godine u Švedskoj, što je bio i jedan od prvih ovakvih projekata.

Sandra Jovićević

izvor: ABB

foto: iet.jrc.ec.europa.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti