ABB dobio ugovor vredan 30 miliona USD za izgradnju energetske infrastrukture za vetroparkove u Brazilu

wind-turbine_2780121bKompanija ABB, lider u oblasti energetike i industrijske automatizacije, je pobedila na tenderu vrednom oko 30 miliona USD koji je sprovela „Casa dos Ventos”, vodeća kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije u Brazilu. Predmet ugovora je izgradnja podstanica i prateće energetske infrastrukture čime bi se dva nova vetrokompleksa (13 vetroparkova) efikasno integrisala u postojeći elektroenergetski sistem zemlje.

Planirani završetak radova na severoistoku Brazila je 2016. godine, nakon čega će, kada budu stavljeni u funkciju, kompleksi proizvoditi dovoljno energije iz obnovljivih izvora da zadovolje potrebe oko 300,000 domaćinstava i omogućiti istovremeno smanjenje emisije od oko 325,000 tona CO2 na godišnjem nivou.

Ova dva kompleksa (216 i 130 MW) nalaziće se u regiji Pernambuko i Seara. Kompanija Casa dos Ventos poseduje najveći portfolio vetro-projekata u Brazilu, sa više od 4,800 MW kapaciteta za obnovljive izvore koji su u funkciji ili u izgradnji.

„Оve podstanice i prateća infrastruktura će omogućiti integraciju, prenos i distribuciju čiste energije koja će zadovoljiti rastuću potražnju električne energije u regionu” izajavio je Klaudio Fakin, predsednik ABB-ove divizije Proizvodi u energetici. „Oni će doprineti i jačanju pouzdanost i mreže i sigurnosti snabdevanja. Ovo je još jedan primer ABB-ove „Next level” strategije i našeg fokusa na ekspanziju na tržištima u razvoju”, dodao je Fakin.

ABB će biti odgovoran za isporuku 230 kV I 69kV vazduhom izolovanog razvodnog postrojenja uključujući i 34.5 kV postrojenje sa distributivnim transformatorima, pripadajućim poljma i dalekovodima.

Kako bi se smanjio uticaj smetnji koje su rezultat integracije varijabilne energije vetra u mrežu, ABB će takođe isporučiti riklozere koji su dizajnirani da prekinu struju kratkog spoja – kako bi se lokalizovale greške i sprečili ispadi sistema do kojih dolazi zbog variranja napona u mreži.

Postrojenja će biti opremljena u skladu sa IEC 61850 standardom automatizacije, kao i sistemima upravljanja i zaštite, kako bi se omogućilo praćenje i upravljanje svim uređajima u cilju poboljšanja efikasnosti procesa i održavanja, kao i bezbednosti postrojenja.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u domenu energetike i industrijske automatizacije koja svojim korisnicima iz oblasti komunalnih usluga, infrastrukture, transporta i industrije omogućava unapređenje njihovih performansi uz smanjivanje štetnih uticaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 država u svetu i zapošljava oko 140.000 ljudi.

JMP

foto: telegraph.co.uk

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti