Zatvoren poslednji rudnik crnog uglja u Nemačkoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Sa dubine od 1.000 metara sedam rudara je sa suzama u očima iznelo poslednji komad crnog uglja iz nemačkog rudnika Prosper-Hanijel.

Po njihovom izlasku, dočekao ih je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, koji je tu došao da ceremonijalno zatvori jedan od dva poslednja rudnika crnog uglja u Nemačkoj, prenosi AP.

Time je, kako navodi agencija, stavljena tačka na industriju koja je postavila temelj za industrijsku revoluciju u Nemačkoj i za posleratni oporavak.

Rudari su predsedniku Štajnmajeru simbolično predali komad crnog uglja uz rudarski pozdrav „srećno“, što je odraz opasnosti ove profesije.

„Deo nemačke istorije se ovde završava. Bez nje, čitava naša zemlja i njen razvoj u poslednjih 200 godina bio bi nezamisliv“, rekao je Štajnmajer rudarima u gradu Botropu.

Poslednji rudnik crnog uglja kod grada Ibenbiren formalno će biti zatvoren do kraja godine. Rudnici crnog uglja nekada su imali dominantnu ulogu u Rurskoj oblasti, zapošljavajući do pola miliona ljudi na vrhuncu poslovanja pedesetih godina prošlog veka.

Međutim, od tada se njihov broj konstantno smanjuje, a preživljavaju samo zahvaljujući velikim vladinim subvencijama. Zatvaranje ovih rudnika smatra se i testom za planirano zatvaranje ili rudnika lignita ili mrkog uglja, koji i dalje rade u Nemačkoj, ocenjuje američka agencija.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti