Novo rešenje za izlivanje nafte

Foto: pixabay

Kada je reč o ekološkim katastrofama, izlivanje nafte iz tankera je najčešća i najzgađujuća pojava.

Čak i kada male količine nafte iscure u more postoji niz nagtivnih posledica po ekosistem koje znaju da traju prilično dugo. Nafta takođe probija perje i krzno životinja i tako ih sprečava da regulišu telesnu temperaturu. Kada životinja proguta naftu može doći do otkazivanja jetre i bubrega.

Ono što čini situaciju još gorom jeste činjenica da je naftu izuzetno teško i skupo očistiti sa vodenih površina. Ali, to možda više nije slučaj.

Tim istraživača iz Atustralije sa Tehnološkog Univerziteta tvrdi da su osmislili novi način za čišćenje nafte. Kako? Krpom!

Oni su proizveli tkaninu koja je prekrivena polupropustljivim nanostrukturama koje privlače ulja a odbijaju vodu.
„Testirali smo ovaj proizvod i potvrdili da je vrlo efikasan prilikom čišćenja sirove nafte a takođe odvaja i organske rastvore poput maslinovog ulja ili ulja od kikirikija od vode,“ rekao je jedan od istraživača. „Ovime smo uspeli da upijemo naftu iz slatke i slane vode.“

Još jedna dobra stvar jeste da ovaj izuzetno hidrofobični materijal može da se napravi relativno lako što ga čini pogodnim za masovnu produkciju. Takođe, može da se koristi više puta tako što se opere kao bilo koja druga tkanina. „Svi koraci u proizvodnji su jednostavni i ovaj materijal mogao bi da se koristi u slučaju masovnih izlivanja nafte u more koji predstavljaju pretnju morskim ekosistemima.“

Zbog svog dizajna ovaj proizvod je idealan za čišćenje vodenih površina i u drugim slučajevima jer sadrži nanostrukture koje propuštaju vodu a u sebi zadržavaju ulja i druge polutante.

Milan Zlatanović

Izvor: sustainability-times

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti