MMF pozitivno ocenio unapređenje poslovanja i rezultate Elektroprivrede Srbije

 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno je ocenio unapređenje poslovanja i rezultate „Elektroprivrede Srbije“, nakon što je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS predstavio rezultate i uspehe iz protekle tri godine delegaciji MMF tokom posete RB „Kolubara“ i TENT A.

– Stanje u „Elektroprivredi Srbije“ se u odnosu na situaciju od pre tri godine značajno popravilo. MMF se najviše bavio EPS-om kao državnom kompanjom, jer je najvažnija i ima najviše zaposlenih.

Drago nam je da vidimo unapređenje u samom EPS-u u smislu efikasnosti poslovanja i progresu koji će se nastaviti i u budućnosti, rekao je Džejms Ruf, šef Misije MMF-a za Srbiju nakon posete EPS-u zajedno sa Aleksandrom Antićem, ministrom rudarstva i energetike Srbije.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Antić je istakao da je stanje u energetskim kompanijama u Srbiji, pre svega EPS-u i Srbijagasu daleko bolje nego ranije, naročito u finansijskom smislu.

– EPS je dobio dobru ocenu MMF-a čime je drastično promenjena slika o tom preduzeću u odnosu na onu iz 2015. godine.

Ako je to javno preduzeće pre tri godine, da se slobodno izrazim, bilo jedno od najlošije dece, danas je jedno od najboljih. Jedan od ključnih načina za ocenjivanje uspešnosti rada je stepen naplate, a postignuti su i dobri rezultati i u smanjenju gubitaka, kao i povećanju efikasnosti procesa rada u EPS-u.

Do sada je rukovodstvo EPS-a unapredilo operativne sisteme, a složili smo se da ima prostora da se i dalje napreduje i do kraja, utegnu proizvodni procesi i kapaciteti, rekao je Antić.

Tokom obilaska ključnih EPS-ovih kapaciteta, Milorad Grčić je istakao da RB „Kolubara“ i TENT u Obrenovcu garantuju sigurno snabdevanje električnom energijom svih domaćinstava i privrede u Srbiji.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

– Saveti i smernice MMF-a bile teške i zahtevne, ali i logične i ekonomski opravdane. Pošto smo nasledili jedno teško stanje delovale su nedostižno. Jedan od zahteva bio je da moramo naplatu podići na više od 96 odsto. Ovim problemom, EPS se u poslednje vreme značajno bavio i ovu godinu će završiti sa dostignutim procentom naplate od 100,7 procenata. Zahvaljujem se MMF-u zbog ove upornosti i pokazali smo da možemo ne samo da ispunimo njihovu molbu, već i malo više od toga, rekao je Grčić.

Čelnik EPS-a je delegaciji MMF predstvio i realizaciju najvžnijih projekata i planove za budućnost.

– Projekat homogenizacije uglja u RB „Kolubara“, završen je i remont bloka TENT A4 , a realizacija projekta odsumporavanja je na početku, što garantuje produžetak veka najveće EPS-ove termoelektrane i zaštitu životne sredine. Investirano je u modernizaciju i produžetak radnog veka svakog dela sistema EPS-a koji proizvodi električnu energiju zahvaljujući kreditima EBRD, KFW banke i ulaganju sopstvenih sredstava. Na početku je i pokretanje revitalizacije blokova A1 i A2 uTENT A i taj projekat EPS će uraditi sopstvenim sredstvima, zahvaljujući uštedama, zaključio je Grčić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti