Za usklađivanje ekoloških propisa 14 milijardi evra

Srbiji će u narednih 20 godina, u oblasti zaštite životne sredine, biti potrebno oko 14 milijardi evra za sprovođenje ekoloških propisa, rekao je Zoran Vujović, potpredsednik Privredne komore Srbije na otvaranju konferencije „Kako ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Srbiji“.

On je dodao da se najveći deo tih sredstava odnosi na sektor voda, industrijsko zagađenje i velika ložišta. Ukazao je i da je na građanima i privredi najveći teret prilagođavanja ekološkim zahtevima zbog čega je veoma važno osnaživati i povećavati kapacitete privrede.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović, koja je na čelu Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine (Agenda 2030) napravila je retrospektivu svega što je ta grupa do sada uradila rekavši da je Vlada Srbije ocenila da je rad na implementaciji ciljeva održivog razvoja jeste put ka EU.

Predsednica UO Globalnog dogovora u Srbiji iz kompanije KPMG Marijana Pavlović, rekla je da Srbija prati globalni trend izveštavanja o održivom poslovanju koji u poslednje dve godine uključuje i izveštavanje o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Istraživanja KPMG, koje je obuhvatilo 4.900 preduzeća u 49 zemalja, pokazalo je da dve trećine od 250 najvećih svetskih firmi sada uključuju i nefinansijsko izveštavanje u svoje godišnje finansijske izveštaje, ukazala je Pavlović.

Konferencija „Kako ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Srbiji“ organizovao je Globalni dogovor UN u Srbiji u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i UN stalnim koordinatorom u Srbiji.

Cilj konferencije je da proširi svest o obavezama Srbije u vezi sa Agendom 2030, kao i da poveže različite aktere iz javnog, privatnog i nevladinog sektora koji mogu da doprinesu ostvarenju Ciljeva održivog razvoja u Srbiji, uz poseban osvrt na mogućnosti za finansiranje Ciljeva

Agenda 2030 održivog razvoja je projekat UN kojim se predviđa da se do 2030. godine između ostalog, iskoreni ekstremno siromaštvo, okonča epidemija AIDS-a i tuberkuloze, prenosi Tanjug.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti