Ecomondo 2024: Italija na čelu ekološke tranzicije i globalne zelene ekonomije

Na konferenciji za štampu održanoj u Zastupničkom domu u Rimu, zvanično je predstavljeno 27. izdanje Ecomondo sajma, koji organizuje Italijanska grupa za izložbe (IEG). Događaj će se održati u Expo centru u Riminiju od 5. do 8. novembra 2024. godine i nastavlja da bude strateško središte i međunarodna referentna tačka za promociju održivih razvojnih modela. Usaglašen je sa ključnim elementima razvojnih strategija Evropske unije usmerenih na rešavanje klimatskih promena i krize resursa.

Sa ukupnom stopom reciklaže od 72 odsto, znatno iznad evropskog proseka od 58 odsto, i stopom upotrebe cirkularnih materijala od 18,7 odsto, u poređenju sa evropskim prosekom od 11,5 odsto, Italija potvrđuje svoju poziciju lidera u cirkularnoj ekonomiji. Ovi podaci odražavaju posvećenost italijanskih kompanija, koje kroz inovacije i prilagodljivost nastavljaju da igraju ključnu ulogu u globalnoj zelenoj ekonomiji, jačajući konkurentnost zemlje na međunarodnim tržištima.

„Ecomondo je nezaobilazan međunarodni događaj za evropske kompanije koje žele da se pozicioniraju na globalnim tržištima zelene ekonomije. Proširenje sajma sa dodatkom dva nova paviljona naglašava rastući značaj ove platforme, koja nastavlja da privlači izuzetne kompanije iz celog sveta i promoviše italijansku industriju i izvoz na međunarodnom nivou“, rekao je Korado Peraboni, izvršni direktor IEG-a.

Pročitajte još:

Preko 1.600 izlagača predstaviće rešenja za ublažavanje klimatskih promena, oporavak otpada, regeneraciju zemljišta i ekosistema, upotrebu otpada kao sekundarnih sirovina, bioenergiju, plavu ekonomiju i održivo upravljanje vodnim resursima. Izložba će uključivati i sisteme za monitoring životne sredine zasnovane na veštačkoj inteligenciji, velikim podacima i satelitskom posmatranju, omogućavajući praćenje stanja planete u realnom vremenu i predikciju ekstremnih vremenskih događaja.

„Inovacijski distrikt“ biće pokretačka snaga inovacija, sa više od 150 startapova koji su se prijavili za izlaganje u oblasti Start-Up & Scale-Up (porast od 21 odsto u odnosu na 2023. godinu), uključujući 20 međunarodnih. Tri najinovativnija startapa biće nagrađena priznanjem „Lorenzo Cagnoni Award for Green Innovation“.

Tokom događaja biće organizovan bogat program konferencija, koordinisan od strane 80 članova Naučno-tehničkog komiteta (STC), koji će okupiti ključne ličnosti iz politike, istraživanja i industrije.

„Prava dodata vrednost Ecomonda je u bliskoj interakciji između izložbenog i konferencijskog programa. Ova sinergija podstiče dijalog između evropskih politika i privrede, jačajući konkurentnost i razvoj inovativnih rešenja za ekološku tranziciju. Uz podršku međunarodnih stručnjaka i institucija poput Evropske komisije, naš komitet nastavlja da promoviše inovacije u sektorima industrijske zelene ekonomije, potvrđujući Ecomondo kao referentnu tačku za inovacije, informisanje i edukaciju za nacionalne i međunarodne učesnike“, rekao je Fabio Fava, predsednik STC-a.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti