Stariji skloniji recikliranju, mladi zbunjeni – Reciklabilna ambalaža vredna 2,8 mlrd GBP završava na deponiji

Uprkos tome što mladi važe da su ekološki svesniji, novo istraživanje pokazalo je da su bumeri, osobe rođene između 1946. i 1964. godine, generacija koja najviše reciklira papir i karton, dok je Gen Z (rođeni između 1997. i 2012.) generacija koja to najmanje čini.

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Istraživanje kompanije za održivu ambalažu i reciklažu DS Smith, sprovedeno među 2.000 ispitanika širom Velike Britanije, otkrilo je da su stariji od 60 godina najskloniji poštovanju pravila o reciklaži – čak 54 odsto pripadnika ove generacije reciklira papir i karton, dok to čini samo 19 odsto pripadnika Gen Z.

Od onih koji su priznali da su bacali predmete u smeće umesto da ih recikliraju jer ih je mrzelo da ih očiste, 64 odsto su bumeri, dok je taj procenat kod Gen Z 92 odsto, a kod milenijalaca (rođeni između 1981. i 1996. godine) 84 odsto.

Samo 27 odsto bumera reklo je da su zbunjeni oko toga šta mogu, a šta ne mogu da recikliraju, dok isto važi za 53 odsto pripadnika Gen Z.

Pročitajte još:

Nedostatak znanja i kanti

Glavni razlozi zbog kojih Gen Z teško reciklira su nedostatak kanti za reciklažu u javnim prostorima, nedostatak znanja i zabrinutost zbog kontaminacije ambalaže, poput one od mesa.

Među predmetima koje Gen Z često baca u pogrešnu kantu nalaze se ostaci hrane (33 odsto) i plastične kese (24 odsto).

Što se tiče uputstava za reciklažu, svaki četvrti bumer smatra da je potrebna jasnija oznaka na ambalaži, što je najviši procenat među svim generacijama.

Iako nisu najodgovorniji kad je reč o reciklaži, mladi se ne libe da upozore nekoga ko baca predmete koji mogu da se recikliraju – to čini njih 64 odsto i samo 2 odsto starijih.

Od svih ispitanika, 31 odsto smatra da je odgovornost vlade da podstakne reciklažu, dok 26 odsto veruje da je to u nadležnosti lokalnih vlasti.

Prošle godine, DS Smith je otkrio da bi ambalaža u vrednosti od 2,8 mlrd GBP, koja je održiva i može se reciklirati, mogla završiti na deponiji ili u spalionicama do 2030. godine, ako se ne preokrenu opadajuće stope reciklaže u Velikoj Britaniji.

Izvor: Cirkularna ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti