Slovenija: Građani odlučuju o izgradnji druge NE u Krškom

Građani Slovenije uskoro će imati priliku da odluče o budućnosti nuklearne energije u svojoj zemlji. Na savetodavnom referendumu, koji je planiran za nedelju, 24. novembra, birači će glasati o izgradnji druge nuklearne elektrane u Krškom.

Predlog za raspisivanje referencuma podnet je od strane poslanika nekoliko političkih stranaka i manjinskih predstavnika. Predlagači su već formulisali referendumsko pitanje koje će glasiti – Podržavate li realizaciju projekta NEK 2 koji će zajedno sa drugim niskougljeničnim izvorima obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom?

Da bi referendum bio zvanično raspisan, slovenački parlament mora doneti uredbu o njegovom održavanju, a rok za sve pripremne aktivnosti je do 14. oktobra, navodi Energetika-net.com.

Kompanija Gen energija, koja upravlja postojećom Nuklearnom elektranom Krško, već dve decenije razvija projekat druge nuklearne elektrane.

Pročitajte još:

NEK je početkom 2023. godine dobio ekološku saglasnost za produženje rada najmanje do 2043. godine. Izgradnja nove nuklearne elektrane trajala bi nekoliko godina, a procenjena vrednost investicije bez troškova finansiranja trebalo bi da bude između 9,3 i 15,4 milijarde evra.

Jedno od glavnih pitanja na referendum odnosiće se na visoke troškove ulaganja u novu nuklarnu elektranu. Iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da takvi projekti često koštaju više nego što je prvobitno procenjeno, zbog čega će se odlučivati o tome da li Slovenija može da priušti ovako veliku investiciju.

Gen energija ističe da sama ne može realizovati projekat i da je potrebna podrška države, kao i suinvestiranje domaćih i stranih partnera, uključujući moguće saradnje sa susednim zemljama. Pitanja koja takođe izazivanju zabrinutost, jesu i ona u vezi sa nuklearnim otpadom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti