Za najveću plutajuću solarnu elektranu u Evropi obezbeđeno 50,4 miliona evra

Trend rasta kapaciteta solarnih elektrana širi se i na vodene površine, a jedna od najvećih takvih u Evropi gradi se na severozapadu Francuske. Nakon što je projekat naišao na probleme zbog finasiranja sada je kreditnim sredstvima obezbeđeno izvođenje radova.

Izgradnja plutajuće solarne elektrane pod nazivom „Les Ilots Blandin“ započela je prošle godine u francuskoj regiji Haute-Marne, na području bivšeg kamenoloma. Za nastavak radova na ovom projektu obezbeđen je iznos od 50,4 miliona evra, a početak rada predviđen je za prvi kvartal 2025. godine.

Elektrana je prvobitno bila planirana sa kapacitetom od 66 MW, ali je zahvaljujući unapređenom dizajnu, ovaj kapacitet povećan za 8 MW.

Koncept elektrane uključuje nekoliko veštačkih ostrva raspoređenih na površini od 127 hektara, snage je 74,3 MW i sadržaće 134.649 solarnih panela. Ovo postrojenje obezbediće zelenu električnu energiju za 137.000  domaćinstava i sprečiti emisiju oko 18.000 tona CO2 godišnje.

Izvođač radova je nemačka kompanija za obnovljive izvore energije Q Energy.

Pročitajte još:

„Veoma smo zahvalni na velikom poverenju i posvećenosti naših partnera u finansiranju ovog projekta. Zajedno, unapređujemo jednu od najinovativnijih tehnologija za proizvodnju čiste energije i dodatno podstičemo obnovljive izvore energije u Francuskoj“, saopštio je Ludovic Ferrer, komercijalni direktor Q Energy Francuska.

Projekat „Les Ilots Blandin“ pomenuta kompanija pokrenula je 2019. godine, a 2022. godine projekat je pobedio na tenderu Regulatorne komisije za energetiku, čime je dobio podršku države.

Do sada su najveće evropske solarne elektrane na vodi bile u Holandiji sa kapacitetima do 41 MW, a jedna od većih u Evropi je u Austriji (25 MW).

Plutajući fotonaponski sistemi nude brojne prednosti, uključujući oslobađanje dodatnog prostora za energetsku tranziciju, jednostavnu instalaciju, a njihov učinak se povećava zahvaljujući efektu hlađenja vode.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti