Zabrana radova na Uni dokaz da građani mogu zaštiti prirodu

Foto: Green Team Novi Grad

Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata Hrvatske zabranila je investitoru izgradnju hidroelektrane na izvoru reke Une u Donjoj Suvaji.

Iz Državnog inspektorata navode, kako prenose hrvatski mediji, da je provedenim radovima došlo do štetnog uticaja na prirodu te da se ne može isključiti daljnji negativan uticaj provođenja zahvata, kako na ciljeve očuvanja i celovitosti područja ekološke mreže, tako i na bioraznolikost.

Informacija o zabrani daljih radova na Uni zatekla je i aktiviste, koji poručuju da je ovo dokaz da građani mogu stati u odbranu prirode.

„Una i svi oni koji su svojim telima branili reku Unu od tzv „investitora“, su dobili prvu bitku za očuvanje vrela Une. Međutim, dug je put do potpunog otklanjanja pretnje. Ne treba gubiti iz vida ni to da ništa nije gotovo dok se odgovorni za ovu situaciju dovedu pred lice pravde, kao i da se koliko je moguće sanira nastala šteta. Jedna bitka je dobijena, čestitke ljudima sa vrela Une, ovo nešto što uliva nadu i pokazuje da građani mogu stati i istrajati protiv devastacije životne sredine“, rekao je Mario Crnković iz  Udruženja građana Green Team.

Crnković je za Energetski portal dodao da je Una svojim čitavim tokom pod različitim pretnjama i devastacijama.

Pročitajte još:

„Od velike je važnosti da građani stanu u zaštitu životne sredine, jer očuvana i nezagađena životna sredina jeste u direktnoj vezi sa zdravljem čoveka. U Donjoj Suvaji se pokazalo da reke bolje od ičega ujedinjuju ljude, a da borba za život, kao i kada je u pitanju slučaj Trgovska gora, prevazilazi sve granice“, poručio je on.

Izgradnja hidroelektrane „Una-mlin“ odvijala se unutar područja Natura 2000, zaštićene mreže koja je ključna za očuvanje biološke raznolikosti u Evropi, a od samog početka radova okupila je brojne aktiviste u borbi za očuvanje ovog prirodnog bisera.

Treba dodati da pored MHE na vrelu Une, pretnja nad životima građana i životom ove reke je potencijalno odlaganje radioaktivnih i drugih opasnih otpada na Trgovskoj gori, neposredno uz reku Unu.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti