Javne česme spasonosne u toplotnim talasima

Foto: Promo

Iz godine u godinu suočavamo se sa sve češćim i intenzivnijim toplotnim talasima. Ekstremno visoke temperature, uslovljene klimatskim promenama, mogu ozbiljno narušiti zdravlje ljudi, posebno ranjivih grupa poput dece, osoba sa hroničnim bolestima, starijih i osoba u situaciji beskućništva.

Voda tokom ovakvih vremenskih nepogoda je spasonosna, a omogućavanje pristupa vodi putem javnih česama je urgentna mera za ublažavanje neželjenih posledica.

Zato je Inicijativa Pravo na vodu pokrenula je akciju „Zajedno šaljemo inicijative da česme zažive“. 

Svi građani naše zemlje na jednostavan način mogu da pošalju peticiju svojim lokalnim samoupravama i zatraže obnovu postojećih ili izradnju novih javnih česmi na mestima gde smatraju da je to neophodno. 

“Ovo radimo zato što zastupamo stav da je voda javno dobro i zalažemo se da mora biti omogućena svima na neprofitnoj osnovi. Živeći u izmenjenim klimatskim uslovima, smatramo da se ne može govoriti o funkcionalnom sistemu javnog zdravlja ukoliko na javnim površinama ne postoje javne česme sa čistom pijaćom vodom”, rekla je Žaklina Živković, iz inicijative Pravo na vodu, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Javne česme predstavljaju besplatan i pristupačan izvor vode za piće, što je naročito važno tokom letnjih meseci kada su rashlađivanje i unos tečnosti od najvećeg značaja u prevenciji sunčanice i toplotnog udara. Korišćenjem vode sa javnih česmi smanjuje se upotreba flaširane vode, a tako i plastike koja zagađuje životnu sredinu.

U inicijativi Pravo na vodu kažu da su građani u ovom toplotnom talasu sigurno prepoznali koje su to kritične lokacije gde nedostaju javne česme, a da su oni sad samo napravili jednostavan alat kojim su omogućilii i podržali građane da od lokalnih samouprava traže javne česme.

Za više informacija o akciji pogledajte ovde.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti