Kako energetska tranzicija doprinosi manjim računima za struju?

Foto-ilustracija: Pixabay

Stabilno snabdevanje električnom energijom postaje sve veći izazov usled velike potrošnje zbog visokih temperatura, o čemu svedoči i nedavni krah elektroenergetskog sistema u više zemalja regiona. Pored toga cene električne energije na berzama vrtoglavo rastu bar kada je u pitanju potrošnja za većinu građana, ali nije tako u svim evropskim zemljama. Stanovništvo u Nemačkoj koje se opredelilo za dinamične ugovore o snabdevanju električnom energijom može čak i da uštedi.

Dinamične tarife omogućavaju dnevne fluktuacije na tržištu energije gde se trošak može razlikovati u zavisnosti od trenutne potražnje i ponude na tržištu energije. U delovima dana kada je veća potražnja veće su i cene, i obrnuto.

Da domaćinsta imaju korist od nižih cena električne energije moguće je zahvaljujući rastu udela iz obnovljivih izvora energije. Kompanija za energetski menadžment tado° pojasnila je kako dolazi do „olakšanja“ kućnog budžeta za domaćinstva koja imaju dinamični tarif obračunom po satu i mogu fleksibilno upravljati potrošnjom struje.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay (NxTide)

„Korišćenjem struje u deset najpovoljnijih sati u toku dana, domaćinstva su u ovom periodu plaćala i do 34 odsto manje za struju u poređenju sa prosečnom cenom na berzi. U prvoj polovini 2023. godine uštede su iznosile 21 odsto. Od 2022. godine potencijal za uštedu na računima za struju se čak udvostručio. Pre dve godine iznosio je svega 17  odsto. Razlog za to je udeo obnovljivih izvora energije u elektroenergetskoj mreži, koji je u prvom polugodištu 2024. godine dostigao novi rekord od 58 odsto“, navode iz tado°.

U periodima kada solarne elektrane i vetroelektrane imaju maksimalnu proizvodnju cene struje na evropskoj berzi padaju, pa potrošači sa dinamičnim ugovorima mogu biti nagrađeni za punjenje svojih električnih vozila ili korišćenje veš mašina u tim satima. To potvrđuje da se energetska tranzicija isplati za potrošače i omogućava im uštede.

U maju 2023. godine, nemačka vlada je usvojila zakon o ponovnom pokretanju digitalizacije energetske tranzicije (GNDEW). Jedna od novih obaveza je da dobavljači energije moraju ponuditi dinamične tarife. Dobavljači struje sa preko 100.000 korisnika moraju da ponude dinamične tarife, dok od 2025. godine, ovo će se odnositi na sve dobavljače.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti